top of page
הרשמו לידיעון המקוון שלנו

קבלו עידכונים על מאמרים חדשים והתרחשויות אחרות

תודה על הרשמתך

קבוצת וואטספ שקטה

whatsapp group.png

קבוצה למטרת עידכונים על מאמרים חדשים או התרחשויות הקשורות בQ-Israel. בקבוצה לא יתנהלו דיונים כך שהיא תהיה שקטה וחברותית ומספר ההודעות יהיה דליל :)

השתתפו במסע אופן הזמן

Ofan Logo a.png

מסע רב חושי בנבכי הזמן, שבו המרבד העשיר של הציוויליזציות הקדומות מתעורר לחיים ושואב אותנו אל תוכו.  

אבא שלי קיבל גזר דין מוות בבית משפט סובייטי על בגידה ב"מולדת"

מאת: ענת זלמנסון-קוזניצוב


בחנוכה 1970, לפני 55 שנים, אבא שלי קיבל גזר דין מוות בבית משפט סובייטי על בגידה ב"מולדת". אמא שלי, שבעצמה קיבלה באותו המשפט 10 שנים בגולאג, הדפה את השומרים ורצה אל בעלה במחשבה שזו תהייה הנשיקה האחרונה שלהם.

אבא, אדוארד קוזניצוב ואמא, סילווה זלמנסון
אבא, אדוארד קוזניצוב ואמא, סילווה זלמנסון

אני נולדתי בארץ, חופשייה, עשר שנים לאחר מכן, אבל ההורים שלי סיכנו את החיים ואת החופש שלהם למען יציאה חופשית מבריה"מ ועלייה לישראל.


בתקופה שבה מדובר, בברית המועצות שולטת דיקטטורה קומוניסטית בהנהגת ליאוניד ברז'נייב. יהדות בריה"מ מדוכאת. כל ביטוי ליהדות, לציונות, לאהדה לישראל או לשאיפה לעלות לישראל נחשב לבגידה. בעולם החופשי לא ממש ידעו על המצב בבריה"מ, מכיוון שהמנהיגים היו מכריזים שכולם חופשיים לצאת, אבל פשוט לא רוצים.


אך אירוע "מבצע חתונה", שינה את התמונה: ביוני 1970 ההורים שלי, 2 דודים שלי ועוד 12 איש ניסו לקחת מטוס ריק כדי לברוח מבריה"מ לישראל.

המטוס AN2
המטוס AN2

הרעיון היה של טייס הקבוצה, מארק דימשיץ: תחת מסווה של נסיעה לחתונה מקומית (ידוע עד היום כ"מבצע חתונה") קנו חברי הקבוצה את כל הכרטיסים לטיסה מקומית, במטוס בעל 12 מושבים An-2 ותכננו לעבור איתו את הגבול.


סה"כ 15 דקות טיסה לעבור את הגבול משדה התעופה סמולני ליד לנינגראד. אבל הם ידעו שייתפסו ולקחו בחשבון שאולי אפילו יהרגו אותם במקום. המטרה היתה לעורר דעת קהל, תוך הקרבה עצמית אדירה. אנשי הקג"ב עקבו אחריהם כל הדרך וחברי הקבוצה נעצרו מספר צעדים לפני העלייה למטוס, נשפטו בעוון בגידה במולדת וניסיון גניבת רכוש מדינה כבד. הם מעולם לא עלו על המטוס.

מתוך 16 חברי קבוצת 'מבצע חתונה' 12 הועמדו לדין (בתמונה). היו עוד ארבע נשים ששוחררו: שתי בנותיו ואשתו של הטייס, ומרי חנוך, ששוחררה בגלל שהיתה בהיריון.
מתוך 16 חברי קבוצת 'מבצע חתונה' 12 הועמדו לדין (בתמונה). היו עוד ארבע נשים ששוחררו: שתי בנותיו ואשתו של הטייס, ומרי חנוך, ששוחררה בגלל שהיתה בהיריון.

אבא שלי, אדוארד קוזניצוב, וטייס הקבוצה מארק דימשיץ קיבלו גזר דין מוות בירייה. אמא שלי, סילווה זלמנסון (והאישה היחידה שנשפטה) 10 שנים בגולאג, ושאר חברי הקבוצה 4 עד 15 שנות מאסר בגולאג.


העונשים הכבדים, בשילוב הניסיון הנואש לבריחה, העירו את העולם החופשי ורבבות אנשים ברחבי העולם יצאו להפגין. מנהיגי העולם לחצו על ברייזניב' ולאחר 8 ימים - בנר השמיני של חנוכה שהיה גם ערב ראש השנה האזרחית, הומתקו גזרי הדין ל 15 שנות מאסר!

הלחץ החברתי והדיפלומטי השפיע. בזמן שחברי הקבוצה ישבו בכלא קיבלו כ-245,000 יהודים אישורי יציאה בשנות ה 70. מתוכם 163,000 עלו לישראל בעלייה שנקראה עליית "שלח את עמי". (מתוך 3 מיליון יהודים שחיו אז בבריה"מ). זה לעומת שנות ה 60 בהם רק 3,000 קיבלו אישורי יציאה.

1979, ניו יורק. מימין: אדוארד קןזניצוב, סילווה זלמנסון, מארק דימשיץ - יום לאחר שאדוארד ומארק הגיעו לניו יורק הישר מהגולאג, בזכות עסקת חילופי אסירים בין ארה"ב לבריה"מ.
1979, ניו יורק. מימין: אדוארד קןזניצוב, סילווה זלמנסון, מארק דימשיץ - יום לאחר שאדוארד ומארק הגיעו לניו יורק הישר מהגולאג, בזכות עסקת חילופי אסירים בין ארה"ב לבריה"מ.

סילווה זלמנסון שוחררה לאחר 4 שנים (מתוכם חצי שנה בצינוק בחורף ליד סיביר), בזכות חילוף סודי עם מרגל סובייטי שנתפס בישראל. היא עלתה לארץ והתקבלה באהבה גדולה אבל לא עצרה לרגע במאבקה למען שחרור משפחתה וחבריה, כולל שביתת רעב במשך 16 יום מול האו"ם.


אדוארד קוזניצוב והטייס מארק דימשיץ שוחררו אחרי 9 שנים, באפריל 1979 בזכות עסקת חילופי אסירים עם מרגלים שנתפסו בניו גרזי. כולם הגיעו לארץ.


אני נולדתי 10 חודשים אחרי שחרורו של אבי.

ב 2016 הוצאתי סרט דוקומנטרי (אני במאית במקצועי) עם רשות השידור שנקרא "מבצע חתונה" על סיפור הורי מנקודת מבט אישית. Operation Wedding - documentary 2016 מבצע חתונה - דוקומנטרי, זאת לאחר שראיתי שהסרטים היחידים באורך מלא על הנושא הם של רוסים המכנים את חברי הקבוצה "טרוריסטים", עד היום - על אף שחברי הקבוצה לא תכננו לחטוף או לאיים על אזרחים.


טריילר הסרט "מבצע חתונה":


Comments


בקרו בחנות שלנו

הגמל המעופף מביא לכם פריטים יוצאי דופן ומותרות של ימי קדם אל מפתן דלתכם, כמו גם כלים ועזרים למסעות מחקר והרפתקה.

חדש!!!

האם יש לכם סיפורים משפחתיים מרתקים, תמונות נדירות או מסמכים מרגשים שעוברים מדור לדור? עכשיו זה הזמן לשתף אותם!

image-from-rawpixel-id-6332455-png.png

אנו שמחים להכריז על קטגוריה חדשה: 

Site banner copy_edited.png
bottom of page