אבא שלי קיבל גזר דין מוות בבית משפט סובייטי על בגידה ב"מולדת"
- היסטוריה אישית
- 23 בפבר׳
- זמן קריאה 3 דקות
מאת: ענת זלמנסון-קוזניצוב
בחנוכה 1970, לפני 55 שנים, אבא שלי קיבל גזר דין מוות בבית משפט סובייטי על בגידה ב"מולדת". אמא שלי, שבעצמה קיבלה באותו המשפט 10 שנים בגולאג, הדפה את השומרים ורצה אל בעלה במחשבה שזו תהייה הנשיקה האחרונה שלהם.

אני נולדתי בארץ, חופשייה, עשר שנים לאחר מכן, אבל ההורים שלי סיכנו את החיים ואת החופש שלהם למען יציאה חופשית מבריה"מ ועלייה לישראל.
בתקופה שבה מדובר, בברית המועצות שולטת דיקטטורה קומוניסטית בהנהגת ליאוניד ברז'נייב. יהדות בריה"מ מדוכאת. כל ביטוי ליהדות, לציונות, לאהדה לישראל או לשאיפה לעלות לישראל נחשב לבגידה. בעולם החופשי לא ממש ידעו על המצב בבריה"מ, מכיוון שהמנהיגים היו מכריזים שכולם חופשיים לצאת, אבל פשוט לא רוצים.
אך אירוע "מבצע חתונה", שינה את התמונה: ביוני 1970 ההורים שלי, 2 דודים שלי ועוד 12 איש ניסו לקחת מטוס ריק כדי לברוח מבריה"מ לישראל.

הרעיון היה של טייס הקבוצה, מארק דימשיץ: תחת מסווה של נסיעה לחתונה מקומית (ידוע עד היום כ"מבצע חתונה") קנו חברי הקבוצה את כל הכרטיסים לטיסה מקומית, במטוס בעל 12 מושבים An-2 ותכננו לעבור איתו את הגבול.
סה"כ 15 דקות טיסה לעבור את הגבול משדה התעופה סמולני ליד לנינגראד. אבל הם ידעו שייתפסו ולקחו בחשבון שאולי אפילו יהרגו אותם במקום. המטרה היתה לעורר דעת קהל, תוך הקרבה עצמית אדירה. אנשי הקג"ב עקבו אחריהם כל הדרך וחברי הקבוצה נעצרו מספר צעדים לפני העלייה למטוס, נשפטו בעוון בגידה במולדת וניסיון גניבת רכוש מדינה כבד. הם מעולם לא עלו על המטוס.

אבא שלי, אדוארד קוזניצוב, וטייס הקבוצה מארק דימשיץ קיבלו גזר דין מוות בירייה. אמא שלי, סילווה זלמנסון (והאישה היחידה שנשפטה) 10 שנים בגולאג, ושאר חברי הקבוצה 4 עד 15 שנות מאסר בגולאג.
העונשים הכבדים, בשילוב הניסיון הנואש לבריחה, העירו את העולם החופשי ורבבות אנשים ברחבי העולם יצאו להפגין. מנהיגי העולם לחצו על ברייזניב' ולאחר 8 ימים - בנר השמיני של חנוכה שהיה גם ערב ראש השנה האזרחית, הומתקו גזרי הדין ל 15 שנות מאסר!

הלחץ החברתי והדיפלומטי השפיע. בזמן שחברי הקבוצה ישבו בכלא קיבלו כ-245,000 יהודים אישורי יציאה בשנות ה 70. מתוכם 163,000 עלו לישראל בעלייה שנקראה עליית "שלח את עמי". (מתוך 3 מיליון יהודים שחיו אז בבריה"מ). זה לעומת שנות ה 60 בהם רק 3,000 קיבלו אישורי יציאה.

סילווה זלמנסון שוחררה לאחר 4 שנים (מתוכם חצי שנה בצינוק בחורף ליד סיביר), בזכות חילוף סודי עם מרגל סובייטי שנתפס בישראל. היא עלתה לארץ והתקבלה באהבה גדולה אבל לא עצרה לרגע במאבקה למען שחרור משפחתה וחבריה, כולל שביתת רעב במשך 16 יום מול האו"ם.
אדוארד קוזניצוב והטייס מארק דימשיץ שוחררו אחרי 9 שנים, באפריל 1979 בזכות עסקת חילופי אסירים עם מרגלים שנתפסו בניו גרזי. כולם הגיעו לארץ.
אני נולדתי 10 חודשים אחרי שחרורו של אבי.

ב 2016 הוצאתי סרט דוקומנטרי (אני במאית במקצועי) עם רשות השידור שנקרא "מבצע חתונה" על סיפור הורי מנקודת מבט אישית. Operation Wedding - documentary 2016 מבצע חתונה - דוקומנטרי, זאת לאחר שראיתי שהסרטים היחידים באורך מלא על הנושא הם של רוסים המכנים את חברי הקבוצה "טרוריסטים", עד היום - על אף שחברי הקבוצה לא תכננו לחטוף או לאיים על אזרחים.
טריילר הסרט "מבצע חתונה":
Comments