top of page
הרשמו לידיעון המקוון שלנו

קבלו עידכונים על מאמרים חדשים והתרחשויות אחרות

תודה על הרשמתך

קבוצת וואטספ שקטה

whatsapp group.png

קבוצה למטרת עידכונים על מאמרים חדשים או התרחשויות הקשורות בQ-Israel. בקבוצה לא יתנהלו דיונים כך שהיא תהיה שקטה וחברותית ומספר ההודעות יהיה דליל :)

השתתפו במסע אופן הזמן

Ofan Logo a.png

מסע רב חושי בנבכי הזמן, שבו המרבד העשיר של הציוויליזציות הקדומות מתעורר לחיים ושואב אותנו אל תוכו.  

החיפוש אחר עקבותיהם האבודים של מלכי עקרב ממצרים

עודכן: 29 בינו׳ 2023

בתקופה הקדם שושלתית במצרים העתיקה היו שני מלכי עקרב. הם נשכחו על ידי רוב העולם עד שדוויין ג'ונסון גילם את אחד השליטים בסרט המפורסם 'מלך העקרבים'. בעוד שהדמות המתוארת בסרט אינה דומה כמעט לאף אחד מהפרעונים האמיתיים, ההיסטוריה של מלכי עקרב המצריים האמיתיים היא מרגשת ומסתורית אפילו יותר מהתיאור הבדיוני.


השם 'עקרב' ('סרק') מקורו כנראה בסרקת, אלת הריפוי, הקסם, הטבע ובעלי החיים. לא ידוע מתי הופיע הפולחן שלה לראשונה אך היא תמיד תוארה כעקרב. אין זה מפתיע כי העקרב היה נערץ בצורה זו או אחרת, מכיוון שעכבישנים ארסיים קטנים אלה חיו בחולות מצרים עוד הרבה לפני שהציוויליזציה המצרית החלה.

המלך עקרב השני על ראש אלת העקרב

מלך עקרב הראשון

מלך עקרב הראשון חי בתיניס בסביבות 3200 לפנה"ס, מאה או מאתיים שנה לפני שלטונו של עקרב השני הידוע יותר. לא ידוע אם שני השליטים היו קשורים זה לזה. שמו מכיל את סימן העקרב בלבד. ייתכן שהגיית השם היא "סרק" או "סלק", אך אין לכך כל עדות ממשית, ולכן נעשה שימוש זמני בשם "עקרב". ייתכן כי השם עקרב מתייחס לאלת העקרב סרקת, אם כי הממצאים מראים שהאלה סרקת זכתה לפופולריות רק בתקופת הממלכה הקדומה, ולא בהכרח הייתה ראויה להתייחסות בתקופתו של עקרב הראשון.


עקרב הראשון שלט במצרים עילית בתקופת נקדה III, השלב ​​האחרון של תרבות הנקדה של הפרהיסטוריה המצרית העתיקה, משנת 3200 עד 3000 לפנה"ס. לא בטוח מתי החל שלטונו והאם הוא היה יליד או זר. עקרב הראשון הוא כנראה המלך הראשון שממש שלט על מצרים העליונה. על ראשו של המלך עקרב הראשון נמצא כבר הכתר הלבן של מצריים העליונה, אם כי יש גם המחשיבים אותו למלך הראשון של מצרים המאוחדת, עוד לפני נערמר, בטענה כי המנהיגים המקומיים היו נאמנים לו.


בממצא מנחן נראה העקרב, צמוד לסימן הורוס המלכותי, חופר תעלה לצד הנילוס. עקרב הראשון הכניע בדרום את הנובים ואת ממלכת תא סתי (Ta-Seti) שהחזיקה בנקרופוליס בקוסטול, ושימשה מאוחר יותר כמחוז באזור הגבול הדרומי של מצרים. בצפון הפגין שליטה פעילה בארץ ישראל באמצעות הקמת מוצבים צבאיים ומסחריים. הנס וולפגנג הלק מאמין שאחריו עלה לשלטון ירי-חור. תאוריה אחרת מציבה אחריו את נערמר, אם כי גינטר דרייר (Günter Dreyer) מציב את נערמר אחרי חור אחע מהשושלת הראשונה, ולא אחרי עקרב.

האלה המצרית סרקת עם עקרב על ראשה

עדות לקיומו של מלך עקרב הראשון במצרים מגיע מתחריט סלע. ב-1995, במסגרת סקר כביש מדבר תבי גילו האגיפטולוגים ג'ון קולמן דארנל (John Coleman Darnell) ודבורה דארנל (Deborah Darnell) תחריט סלע בג'אבל ג'אוטי (Gebel Tjauti) המתאר ניצחון של המלך עקרב על שליט אחר, לידו הופיע סימן של ראש פר, בדומה לסימנים מקבר U-j. ייתכן כי מדובר במלך פר, מלך נקאדה. התחריטים פורסמו ב-2002. בכל מקרה, הניצחון של עקרב על מלך נקאדה איחד את מצרים העליונה


בבית הקברות U באום אל כעב (Umm El Qa'ab) באבידוס, נמצאו מספר סימני סרך, כולם ללא שם מלבד אחד, שניתן על פי חלק מהפרשנויות לזהות אותו כשמו של המלך עקרב. הקבר המיוחס למלך עקרב, שקיבל את השם U-j, מתוארך לסביבות 3200 לפנה"ס ונתגלה על ידי משלחת גרמנית ב-1988. קברו של מלך עקרב הראשון הוא כמו מכתב יפהפה מהעבר הנשכח. זהו 'גן עדן ארכיאולוגי' עבור החוקרים שחקרו את סיפורו של המלך הזה שעקבותיו אבדו לפני זמן רב. האמונה היא כי קבר מלך עקרב הראשון הוא אחד הקברים המלכותיים העתיקים ביותר באבידוס.


הקבר אמנם נשדד כבר בעת העתיקה, אולם עדיין נמצאו בו, מלבד רהיטים, גם מאה וחמישים תוויות מחוררות שלפי ההשערה היו מחוברות לחבילות בדים יקרות שהושארו שם. על התוויות הופיעו ציורים בסגנון הירוגליפי, אשר משערים כי סימלו את שמות היישובים מהן הגיעו המנחות. הכיתוב על שתיים מן הלוחיות מתפרש כציון לערים הצפוניות פי-בסת (בובסטיס) ופר ווג'ת (בוטו), ומעיד כי צבאו של עקרב הראשון הגיע אל הדלתא של הנילוס.


בנוסף נמצאו בקבר גם שבע מאות כדים שמקורם באזור ארץ ישראל, אלף כדי יין ובירה, ושבר של מטה הקא, סמל השלטון במצרים. בספר מ-2016 טענו האגיפטולוגים אגו ומורנו-גרסיה כי על אחד מכדי החרס היה מצויר עקרב, אולם הם לא הכריעו בשאלה למה הציור מתייחס, ובפרט האם הוא מתייחס לבעל הקבר, או לאזור בו ייצרו את תוכנו של הכד. מסקנה ברורה מן הממצאים בקבר היא כי הכתב המצרי היה בשימוש עוד לפני איחוד הממלכה, משמע, לפני 3150 לפנה"ס, וייתכן אף שכיבושיו של עקרב הראשון הם שיצרו צורך בפיתוח כתב מצרי על מנת לנהל רישומים בהקשר של הכיבושים. ובכל מקרה, עושר הממצאים האפיגרפיים על לוחיות השנהב, העצם וההובנה, ונוכחותם בקבר של אצילים לא השאירו ספק באשר לקיומה של מערכת כתב מורכבת כבר בתקופה זו.


קברו של עקרב הראשון נודע בעדות האפשרית שהוא מספק לצריכת יין במצרים העתיקה. עשרות מהכדים שנמצאו בקבר הכילו משקע צהוב אופייני ליין. ניתוח כימי של המשקע העלה שיירים של עשבים, שרף עצים וחומרים טבעיים אחרים. כמו כן נמצאו בקבר גרעיני ענבים, קליפות ענבים ועיסה יבשה. בזכות חומר אורגני זה, ניתן היה לתארך את הקבר ל-3150 לפנה"ס.

1. איור תחריט הסלע בג'אבל ג'אוטי / 2. כתובות של מלך עקרב הראשון / (after Dreyer, 1998)

מלכי עקרב קדם-שושלתיים

לפני שהמחקר הקשור לתקופה הקדם שושלתית החל להתרחב ולפרוח, התעלמו לחלוטין מהמלכים ששלטו לפני המלך נערמר המפורסם. כפי שהסביר האיגיפטולוג ג'ימי דאן (Jimmy Dunn):

"באופן מסורתי אנו מציבים את הופעתו של הכתב ואיחוד מצרים בתחילת השושלת הראשונה באותה נקודה, אם כי המציאות של זה מבולבלת במקצת. הכתב המצרי התפתח בבירור, ולמעשה, יש לשאול בדיוק מהו "כתב". ברור שמלכים קדם שושלתים מוקדמים מאד השאירו אחריהם סמלים וסימנים מסוגננים פרימיטיבית שהעבירו יותר מידע מאשר רק תמונה. למעשה, יש שהשאירו עדויות לביטויים קצרים, אם כי כרגע איננו יכולים לתרגם את משמעותם. לדוגמא, על כלי עצם וכלי חרס מקבר Uj באבידוס נכתב, חלקם עם דמות של עקרב בדיו, וזה התפרש כשמו של הבעלים (אין להתבלבל עם מלך "עקרב" המאוחר יותר שהזמין את ראש האלה הפולחני שנמצא בנחן). כלים אחרים מקבר זה נושאים כתובות דיו קצרות המורכבות משילוב של שני סימנים. לחלק מהכתובות הללו יש סימנים נפוצים. הבעיה האמיתית בכינוי התקופה הזו "שושלת 0" היא שהמונח "שושלת" אינו עולה בקנה אחד עם השימוש במילה בהמשך. שושלות מצריות מנסות לקבץ משפחה של שליטים או לפחות כאלה ששלטו ממקום ספציפי. עם זאת, תקופת נקדה III אינה לוקחת בחשבון שום דבר מזה. איננו יכולים ליצור קווים משפחתיים בתקופה זו והמונח "שושלת 0" מנסה לקחת שליטים ממקומות שונים השולטים בשטחים שונים. עם זאת, המונח "שושלת 0" נכנס לשימוש כללי וככל הנראה הוא לא ייזרק."

בשלב זה, יש לומר כי האגיפטולוגים עדיין מתווכחים על שמות, ביוגרפיות ואירועים המתייחסים לתקופה שלפני נערמר ובמהלך השושלת הראשונה. החוקרים הספקנים ביותר שוללים את קיומם של רבים משליטים קדומים אלה. עם זאת, עקב מעט מאד עקבות שהשאירו האנשים שחייהם התרחשו בתקופת שלטונו של מלך עקרב, נראה כי האדמות שהשתייכו לממלכתו שגשגו. נראה שהוא היה לוחם וגם פוליטיקאי מיומן. ידוע כי בתקופת שלטונו פרח פולחן בסתת. עם זאת, כל הפרטים האחרים של כת בסתת בתקופה זו אבדו.

השם עקרב (מחוז) על פלטת תהנו, התקופה הקדם שושלתית (המוזיאון המצרי בקהיר) / (after Dreyer, 1998)

מלך עקרב השני

נראה כי תקופת שלטון עקרב השני (3100 לפנה"ס לערך) קשורה לציוויליזציה יוצאת דופן ומתקדמת יותר מאזור מסופוטמיה. חוקרים מצאו מספיק ראיות כדי לאשר קשרים מסחריים ופוליטיים בין שתי הממלכות הללו. לדוגמא, השיטות ששימשו לבניית אתרי קבורה בתקופת שלטון עקרב השני הן בבירור בהשראת מבנים מסופוטמיים. יתר על כן, עדויות מצביעות על כך שהמצרים השתמשו ברעיונות ארכיטקטוניים של בונים מאזורי הפרת והחידקל במבנים שלהם.


שמו של עקרב השני מתואר על ידי סמל דמוי פרח זהוב. אבל המוטיב הזה לא הופך אותו לייחודי מכיוון שהוא דימוי פופולרי מאד על חפצים שמתוארכים לתקופה הקדם שושלתית ולשושלת הראשונה של מצרים. הסמל נעלם ממצרים העתיקה בסביבות השושלת השלישית, אך עם הזמן הוא התחיל להחגג על ידי כמה מלכים כסימן לזמנים גדולים בתולדות מצרים.


פרעה עקרב השני מתואר על אלת עקרב. זהו חפץ ששימש ככל הנראה למטרות פולחניות (בשל גודלו והקישוט עליו) ונמצא בהיירקונפוליס, נחן שבמצרים העליונה - עיר בעלת חשיבות דתית ופוליטית רבה באותה תקופה ששימשה ככל הנראה כבירתו של עקרב השני. האלה תוארכה לתקופה הקדם שושלתית עד תקופת הממלכה הקדומה. על ראש האלה המלך מוצג כשלראשו כתר לבן המיוחס לפרעוני מצרים העליונה ומחזיק מכוש מעץ שמסמל באופן טקסי את קצירתו של הקציר הראשון וחפירת תעלות השקיה לחקלאות. לפניו מלווים שנראים כחופרים או זורעים ומאחוריו משרתים המחזיקים מניפות. הסצנה הושלמה עם כמה רקדנים, כהן, כמה אלים קדומים (סת, נמתי ומין) וקשתות ציד.


בשל הדמיון שנראה על ראש האלה הזה ועל פלטת נערמר, יש היסטוריונים שמציעים כי מלך עקרב היה שם אחר לפרעה נערמר. רעיון זה מקבל חיזוק בעזרת האפשרות שליד חלק שבור של האלה יתכנו עקבות של הכתר האדום של מצרים התחתונה. אחרים טוענים כי עקרב השני היה יריב לאותו מלך קדום. עוד הוצע כי מלך עקרב הצליח לאחד את מצרים העליונה והכין את הבמה לאיחוד מצרים העליונה והתחתונה של נערמר.

ראש אלת העקרב ואיור של תיאור המלך עקרב השני על האלה

ממצאים רבים שנתגלו, המעוטרים בתבליטים וכלי חרס מצוירים בדיו שחור, מצביעים על מסחר וכלכלה משגשגת בתקופתו של עקרב השני. מערכות ההשקיה המפותחות שנוסדו תחת שלטונו אפשרו גידול אינטנסיבי של ירקות ורעיית בקר סביב התעלות והביאו לצמיחתם של יישובים רבים סמוך אליהן.

באשד השני של הנילוס סמוך למאגר אסואן, באום אל-כעב (Umm el-Qa'ab), נקרופוליס קדם שושלתי, התגלה סלע גדול ועליו תבליט של עקרב ענקי צועד על גבי גופותיהם של אויבי מצרים הנובים, ששכנו דרומית למצרים באזור סודאן של היום - הנובים מתוארים כשהם עומדים וראשם מטה כשגופם מנוקב בחיצים, שתי דמויות נוספות של מצרים מתוארות מחזיקות קשתות ויורות חיצים לעבר הנובים. הנובים מזוהים על פי נוצות היען בשערם שכך תיארום המצרים. העקרב ניצב מול דמות אדם עם זקן מלאכותי (המאפיין את הפרעונים) המחזיק פגיון טקסי בחגורתו, כמו כן הוא מחזיק חבל ארוך אליו קשורים הנובים השבויים. החוקרים מציעים כי סצנה זו מתארת את ניצחונו של עקרב השני על הנובים העוינים.

איגיפטולוגים אינם בטוחים היכן נקבר עקרב השני. ישנם שני קברים שאולי היו שייכים לשליט. האחד נמצא באום אל-כעב, מדובר במבנה מרובע המחולק לארבעה חדרים המופרדים על ידי קירות בוץ פשוטים. במקום נמצאו מספר פריטי שנהב עם דמויות של עקרבים. המבנה השני ממוקם בהיירקונפוליס. זהו חדר מלבני שמידותיו הם 3.5 על 6.5 מטר, עומקו 2.5 מטר והוא מחוזק על ידי לבני בוץ. גם באתר זה נמצאו מספר פריטי שנהב עם דמויות של עקרבים. אך גם ייתכן שקברו של מלך עקרב השני עדיין מכוסה בחולות הזהב של המדבר. ללא מחקר נוסף, אי אפשר לדעת אם קברו הוא אחד משני המיקומים המוצעים או אם הוא בכלל קיים.

מקורות:

Comments


בקרו בחנות שלנו

הגמל המעופף מביא לכם פריטים יוצאי דופן ומותרות של ימי קדם אל מפתן דלתכם, כמו גם כלים ועזרים למסעות מחקר והרפתקה.

חדש!!!

האם יש לכם סיפורים משפחתיים מרתקים, תמונות נדירות או מסמכים מרגשים שעוברים מדור לדור? עכשיו זה הזמן לשתף אותם!

image-from-rawpixel-id-6332455-png.png

אנו שמחים להכריז על קטגוריה חדשה: 

Site banner copy_edited.png
bottom of page