168 גיאוגליפים חדשים הוסיפו לתעלומה של קווי נסקה
- גור זיו
- 27 בדצמ׳ 2022
- זמן קריאה 2 דקות
קבוצה חדשה של 168 גיאוגליפים התגלתה על ידי חוקרים באתר המורשת העולמית של אונסק"ו בקווי נסקה המסקרנים של פרו. הציורים החדשים שנמצאו מתארים בני אדם, גמלים, ציפורים, אורקות, חתולים ונחשים, כמו גם קווים פשוטים ודפוסים גיאומטריים. מעניין לציין שאחת מ-50 או יותר הדמויות האנושיות בסט החדש היא דמוית קריקטורה, עם עיניים גדולות מעוגלות וכתם דמוי זיפים סביב הפה, והיא מזכירה את הומר סימפסון, דמות הסיטקום המצוירת הפופולרית.

כאשר קווי נסקה, הנמצאים במדבר נסקה כ-400 קילומטרים דרומית ללימה, הוגדרו כאתר מורשת עולמית ב-1994, זוהו רק כ-30 גיאוגליפים והם תיארו בעיקר צמחים ובעלי חיים. עד 2019 המספר עלה לסביבות 200 גיאוגליפים, שכמה מהם היו דמויות אדם. עם זאת, הארכיאולוג הפרואני לואיס חיימה קסטילו אמר בשנת 2020 כי הוא מאמין שזה רק 5 אחוז מהמספר הכולל שם.

קווי נסקה הם גיאוגליפים עצומים שנחצבו באדמה הסלעית והחולית של מדבר נסקה השוכן בין הערים פלפה (Palpa) ונסקה בדרום פרו. הם משתרעים על פני שטח של כמעט 500 קמ"ר. הם נוצרו לפני כ-2,000 שנה על ידי אנשי נסקה שאכלסו את האזור בסביבות 200 לפנה"ס עד שנת 600 לספירה. חלק מהגיאוגליפים, עם זאת, קודמים אפילו לתרבות הנסקה, ומיוחסים לתרבות הפאראקאס (Paracas) המוקדמת יותר.

רוב הקווים הם בעומק רדוד של 10 סנטימטר עד 15 סנטימטרים והם נוצרו על ידי הסרת חצץ שחור או חום-אדום, מצופה בתחמוצת הברזל של מדבר נסקה, כדי לחשוף משטח חולי לבן מתחת. התת-שכבה מכילה כמויות גבוהות של סיד שהתקשה ליצירת שכבת הגנה המונעת במידת מה שחיקת רוח. יתדות עץ שנמצאו באדמה בקצה של חלק מהקווים מצביעות על כך שכלים פשוטים וציוד מדידה שימשו ליצירת הקווים המכסים מגוון בלתי רגיל של מוטיבים החל מאובייקטים וצורות כמו משולשים, טרפזים וספירלות ועד פרחים, עצים וצמחים אחרים, בעלי חיים כמו קוף, ציפור דמוית קונדור, יונק דבש, לוויתן קטלן, שקנאי, עכביש וגם דמויי אדם ואפילו מפלצת מיתית המוציאה את לשונה.

למרות שתיאוריות רבות קודמו כדי להסביר איזו מטרה שירתו הקווים, אף אחת מהן אינה מספקת או חד משמעית. יש המאמינים שהם נחרצו כדי לרצות את עיני האלים בשמים. רעיון נוסף הוא שהם מצביעים על המקומות שבהם השמש וגופים שמימיים אחרים זרחו או שקעו בזמני ההיפוך ושימשו מעין מצפה כוכבים. לפיכך, אולי הייתה להם משמעות אסטרונומית פולחנית. לחלופין, הם יכלו להיות פשוט ביטויים אמנותיים ללא משמעות עמוקה יותר.

מכיוון שהגיאוגליפים הם בדרך כלל כה עצומים עד שלא ניתן להבחין בקלות בצורות ובדוגמאות מגובה פני הקרקע, רק לאחר שהומצאו מטוסים הם "התגלו". על פי ההערכות, הם זוהו לראשונה על ידי טייס שטס מעל מישורי נסקה. עם זאת, מכיוון שרבים נראים גם מפסגות הגבעות שמסביב, כנראה שהמקומיים תמיד הכירו אותם.

המחקרים האחרונים של צוות מאוניברסיטת ימאגטה (Yamagata University) שעובד בשיתוף פעולה עם ארכיאולוגים מקומיים הוסיפו מספר נאה של 168 גיאוגליפים חדשים, והעלו את המספר הכולל ל-358, אם כי לפי הערכתו של קסטילו, זו עדיין רק טיפה בים. סקרי שטח שנערכו על ידי חוקרי ימאגטה בין יוני 2019 לפברואר 2020, באמצעות צילומי אוויר ורחפנים, עזרו להם לזהות את הגיאוגליפים החדשים. מכיוון שהגיאוגליפים הללו פשוט נחרטו באדמה על ידי הסרת חלוקי נחל וסלעים מפני השטח כדי לחשוף את מה שמתחת, יחד עם מאות שנים של שחיקת אור, לפעמים קשה לעין האנושית לזהות אותם. אז חלק מהמידע הזה שנאסף על ידי רחפנים נסרק אפילו על ידי אינטיליגנציה מלאכותית כדי לעזור לבחור סימנים שהעין האנושית עלולה לפספס.
מקורות:
Comments