מעט תרבויות קדומות כבשו את הדמיון המודרני כמו התרבות המצרית ותרבות המאיה, עם מערכות האמונה המורכבות שלהן. מאמר זה עוסק בדמיון יוצא הדופן בין שני אלים עם ראש כלב הקשורים למסע הטקסי לחיים שלאחר המוות: אנוביס ממצרים וקסולוטל (Xolotl) ממקסיקו.
על פי הכרונולוגיות המקובלות, נראה כי שתי התרבויות צמחו לפני כ-7,000 שנה, כתוצר של התקדמות המהפכה הניאוליתית. בתיאוריה, בשני האזורים החלו העמים הילידים לשלוט בחקלאות, בביות ובקדרות. כששתיהן שיגשגו, הן פיתחו יצירות מופת מורכבות של איקונוגרפיה ובנייה מונומנטאלית. ככל שאט אט אנו מתחילים לפענח את אמונותיהם, אנו למדים עד כמה הם היו אובססיביים למסע אל העולם הבא.
שתי התרבויות המסתוריות הללו האמינו בתוקף שהן יעמדו בפני אודיסיאה מסוכנת ברגע המוות, אודיסיאה מלאה במפלצות, אלים ושומרי סף. אבל ההקבלה הבולטת ביותר נעוצה בעובדה ששתי התרבויות קשרו ירידה זו לעולם התחתון עם אל כלב אנתרופומורפי. כלב זה של עולם השאול יוצג בעזרת זן כלב ממשי, זהה בשתי התרבויות העתיקות, ואשר הגנטיקה שלו ממשיכה עד היום.
אנוביס
אנוביס, כפי שאתם אולי יודעים, הוא האל המצרי המתואר עם ראש כלב וגוף אדם. האמינו כי אנוביס ניהל את תהליך המוות והיה קשור קשר הדוק לחניטה, קברים, בתי קברות, כלבים והעולם התחתון. המצרים האמינו שבשיאו של המסע בעולם התחתון, הם ישפטו ע"י אנוביס וקרובו אוסיריס.
בפסק הדין הסופי, אנוביס ואוסיריס היו שוקלים את לבו של האדם כנגד נוצה של מאע'ת (אמת). אם ליבו היה כבד מדי ממעשים אנוכיים/מרושעים, אז נשמתו הושלכה ונאכלה ע"י אל תנין מפלצתי. ראוי לציין כי נראה כי המיתולוגיה של אנוביס סבלה מהורדה בדרגה, כאשר כת אוסיריס האפילה על זו שלו. בגרסאות העתיקות ביותר, אנוביס הוא בנו של האל הסולארי רע, אך בעקבות הפופולריות של כת אוסיריס, תוקנה לידתו של אנוביס, מה שהפך אותו לבנה הבלתי לגיטימי והשומר של איזיס.
אנוביס, סיריוס וקסולוטל
המצרים הקדומים קישרו את קבוצת הכוכבים שאנו מכנים אוריון עם האל אוסיריס. אם נשווה את קבוצת הכוכבים של אוריון לאדם עם חרב, נראה כי הכוכב סיריוס עוקב אחרי האדם השמימי הזה, כמו בן לוויה קטן. המצרים קישרו את הכוכב הזה עם איזיס ואנוביס, וזה מרתק מכיוון שאנחנו יודעים כיום, בזכות פיתוח טלסקופ הרדיו, שסיריוס הוא כוכב בינארי. אם כך סיריוס הוא כוכב מבוגר יותר עם כוכב צעיר וקטן בהרבה שמקיף אותו.
אם מערכת הכוכבים של אוריון נחשבת כאל מלך, ובת זוגו ככוכב שמצל עליו, זה מתאים כמו כפפה ליד שהכוכב הבינארי הקטן יותר שמקיף את איזיס הוא הכלב השומר הנאמן שלה, אנוביס. מה שמרתק הוא שהאופי הבינארי של סיריוס אינו נראה בעין בלתי מזוינת. אפילו המדע המודרני לא היה בטוח שהכוכב הוא בינארי עד שנות ה-70. נראה כי גם המצרים הקדומים וגם שכניהם המסתוריים, הדוגון, היו מודעים לכך שסיריוס הוא כוכב בינארי לפני שהיתה להם היכולת הנדרשת לערוך תצפית כזו.
קסולוטל, לעומת זאת, היה אל מאיה ואצטקים של מומים, מוות, אש, ברקים ומפלצות, גם הוא תואר עם ראש כלב וגוף אנושי. כמו ההשתקפות המצרית שלו, גם על קסולוטל מתעלה אחיו התאום קצלקואטל, בדיוק כמו שעל אנוביס מתעלה קרובו אוסיריס. מכיוון שקצלקואטל נקשר לכוכב הבוקר נוגה (כשהוא מקדים לשחר), גם לקסולוטל היתה חשיבות אסטרונומית, שכן הוא היה קשור לנוגה כשהקדים את זריחת הירח.
גזעי כלבים של מצרים ומקסיקו
בשנת 2015, מדענים שחקרו את התן הזהוב האפריקאי קבעו כי מדובר למעשה לא במין של תן, אלא במין של זאב. אז שינו המדענים את שם המין לזאב הזהוב האפריקאי. מין זה היה המין המקובל על הארכיאולוגים כבעל החיים המקודש לאנוביס. אך משהו חשוב נוסף קרה בשנת 2015. ארכיאולוגים מאוניברסיטת קרדיף בבריטניה שחפרו בסקארה גילו קטקומבות מלאות במיליוני כלבים, חנוטים לכבוד אנוביס.
מקדש אנוביס בסקארה, בעיר העתיקה ממפיס היה יעד נחשק למאמינים להעלאת מנחות, כמו גם מעצמה מסחרית עבור הכת שחיה בו ושמרה עליו. לא מעט מינים של בעלי חיים חנוטים התגלו בו, כולל זאבים ותנים. עם זאת, למעלה מתשעים אחוזים מבעלי חיים החנוטים היו כלבים, ובאופן ברור הם היו מבויתים ומטופחים. נראה כי מין ביתי לא מוכר זה, ולא הזאב הזהוב האפריקאי, היה המין המועדף שהוצע לאנוביס.
הכלב חסר השיער המקסיקני, הידוע בשם קסולו (Xolo), נמצא באתרי הקבורה של המאיה והטולטק עוד מימי קדם. היתה הקרבה וקבורה פולחנית של בעלי החיים במה שהתפרש כדרך לכך שהכלבים ישמשו כמדריכים ובני זוג בירידה לעולם התחתון. בספר Conquistador chronicles מדווח כי מספר רב של מינים אלה הקשורים לאל הוגשו כמזון במה שהספרדים תיארו כ"משתה". כאשר מדענים ריצפו את הגנים של הקסולו בשנת 1999, הדנ"א שלהם היה זהה למיני הכלבים של העולם הישן.
הדמיון בין אנוביס לקסולוטל
לא לגמרי ברור מהדיווחים על המומיות מממפיס איזה מיני כלבים הם היו, שכן זה דורש בדיקה גנטית. עם זאת ראוי לציין שגזע הקסולו והמינים הים תיכוניים דומים מאד לתיאוריו של אנוביס, שתואר ככלב מלבני שחור, קצר שיער (אם לא חסר שיער לחלוטין), עם אוזניים גדולות מאוד בצורת את חפירה, המכוונות ישר למעלה.
אלה ללא ספק המאפיינים הנפוצים ביותר של מיני הכלבים והסמלים הנובעים מהם. יתר על כן, המין הים תיכוני המכונה כלב פרעה (Pharaoh Hound), קיבל את שמו האנגלי בשל הדמיון שלו לסמלי הכלב בקברים מצריים קדומים - אנוביס. האם זה יכול להיות מין הכלבים החנוטים בממפיס? גם אם אלה לא היו מינים זהים, האיקונוגרפיה והתכונות הפיזיות של המין זהות. מדוע אם כן, שתי תרבויות מרוחקות מבחינה גיאוגרפית ונפרדות כביכול, נאלצו להקריב או לקיים פולחן של כלבים ספציפיים אלה ולהמציא את אל חצי הכלב חצי האדם של העולם התחתון?
דיפוזיוניזם
דיפוזיוניזם היא אסכולה אנתרופולוגית המתייחסת לקונספט בו תרבות קדומה נבעה ממקור יחיד (דיפוזיה הליוצנטרית), או ממרכזי תרבות מוגבלים. היו אנתרופולוגים וארכיאולוגים מוקדמים שהיו משוכנעים שיש קשר תרבותי בין תרבויות העולם הישן של מצרים העתיקה ומסופוטמיה העתיקה, וכי כל הציוויליזציה נבעה ממקורות אלה.
השקפה זו נחשבה בעיני הקהילה האקדמית כקיצונית והיא נדחתה. הם סומנו כ"היפר-דיפוזיניסטים" והפכו למוקצים, אך מנהגי קבורה אלה של מיני כלבים זהים לכאורה יכולים להעניק אמינות לטענותיהם. אם ניתוח גנטי של המומיות מסקארה יבסס קשר רציף עם מיני הכלבים שנקברו במקסיקו, אז זה ירמז על תרבות שהייתה פעם מאוחדת, התפצלה ולקחה את מיני הכלבים איתה.
חיפוש גנטיקה
כשם שהמיתוסים הקדומים האמינו כי האלים הללו ובעלי החיים הללו הם פסיכופומפים (psychopomps - מדריכי נפש), אולי כלבים מוטמנים פולחנית אלה יכולים להנחות את ההבנה של מקורותינו. אז אולי השומרים הידידותיים האלה לא רק מדריכים אותנו לחיים שלאחר המוות, אלא גם אחורה בזמן. באמצעות המידע הנישא בדמם כיום, ובאמצעות המידע הגנטי שנשמר במומיות ובקיברהם, נוכל אולי לעקוב אחר הכלב השחור של מצרים אל העבר הרחוק כדי להבין טוב יותר את מקורות הציוויליזציה.
כלבים שומרים עלינו כשאנחנו ישנים במשך אינספור שנים, חולקים איתנו את האח, החיבה והארוחות שלנו. אז במובן מסויים אין שום הפתעה בכך שחברות מרוחקות ובלתי קשורות לחלוטין סימלו אל מדריך בדמות כלב. אבל איך יכול להיות שכלבים זהים פיזית, שניהם קרובים של אלים מתורבתים גדולים יותר, נקברו בצורה פולחנית כה דומה? כמובן שבדיון על ההקבלה של אל הכלב-מוות הזה לא הזכרנו את מבני פירמידת המדרגות, תעלות המים התת קרקעיות והיישור האסטרונומי, שכולם מצביעים על מידה מסוימת של דיפוזיה תרבותית בהסטוריה הרחוקה.
מקורות:
אני פשוט משוגע על הבלוג הזה! תענוג לעיניים ולמח המון תודה על השיתופים וההשקעה שלך בלהעביר מידע כלכך חיוני ומעניין
מאחל לך בריאות ושפע 🌛