ארכיאולוגים חשפו אריגים נדירים המתוארכים 1,300 לאחור. בעוד שהאריגים מקורם במזרח, הם נמצאו במצבור אשפה בישראל. זוהי העדות הראשונה ל'דרך המשי הישראלית' העתיקה שלא הייתה מוכרת עד כה. האריגים יקרי הערך התגלו על ידי צוות בינתחומי מרשות העתיקות, אוניברסיטת בן-גוריון, אוניברסיטת חיפה ואוניברסיטת גטינגן. מתוארכים לתקופה המוסלמית המוקדמת, הסיבה שהאריגים העדינים הללו נחשבים כה חשובים היא משום שהם יובאו מהודו ומסין לאורך דרך המשי.
דרך המשי הייתה רשת של נתיבי מסחר שחיברו את אסיה לאירופה ולאפריקה. דרך המשי, שמקורה בסין, חצתה את קזחסטן, קירגיזסטן, אוזבקיסטן וטורקמניסטן במרכז אסיה ולאחר מכן את איראן, עיראק וסוריה, לפני שהתחברה עם קונסטנטינופול בירת האימפריה הביזנטית ובסופו של דבר עם אירופה. נתיב הסחר העתיק המפורסם הזה השתרע גם דרומה לתוך הודו וחצי האי ערב, והוא עבר גם דרך מכה ומדינה. כעת, יש עדויות לדרך המשי הישראלית המקבילה.
פרופ' גיא בר עוז מאוניברסיטת חיפה, המוביל את החפירה, אמר ל"Times of Israel" כי צוות החוקרים חפר מצבור אשפה באתר הארכיאולוגי נחל עומר בערבה. הארכיאולוגים גילו "אריגים, פריטי לבוש, פריטי הגיינה ורצועות עור", שלדבריהם מספקים תובנות חדשות על התרבות החומרית וחיי היומיום של האנשים שחיו באזור. סביר להניח שבדי הכותנה מקורם בהודו ובנוביה; עם זאת, המשי מספק "ראיות מוצקות לסחר עם סין". חפירות קודמות באתר זה חשפו אריגים דקורטיביים מהודו ומשי מסין המתוארכים בין המאה ה-7 למאה ה-8 לספירה, ומעריכים כי תגליות חדשות אלו נופלות בטווח תאריכים זה.
חלק מהאריגים מציגים דגמי עיטור מסוג "איקט" ("Ikat"), המתואר בציורי קיר מהמאה ה-6 לספירה במערות אג'אנטה בהודו. המילה "איקט" היא מהמילה המלזית-אינדונזית "mengikat" - שמשמעותה "לקשור" או "לכרוך" וטכניקת צביעה עתיקה זו שוכללה ליצירת עיטורים על משי ואריגים אחרים. העיצוב הושג על ידי אומנים שקשרו וצבעו את חוטי המשי לפני האריגה בדוגמא שהוכנה מראש.
דיווח ב"הארץ" סיפר שעיצובי איקט "מתגלים לעתים רחוקות" במזרח התיכון, וכי עד לתקופה המוסלמית המוקדמת הופסק הסחר בדרך הבשמים הנבטית. משמעות הדבר היא שהגילוי של אריגים מעוצבים מסוג איקט עשוי להצביע על כך שמוצרי יוקרה הועברו מהמזרח הרחוק ומהודו למדינות הים התיכון דרך הערבה ודרכים אחרות המובילות למכה ולמדינה.
החוקרים אמרו שאוסף האריגים, הבגדים והעורות העתיקים נשתמרו היטב בגלל האקלים הצחיח של הערבה. האריגים מספקים בחינה מפורטת של תנועת סחורות למרחקים ארוכים, פיזור גיאוגרפי של אנשים ורעיונות, וקשרים בין מרכזי ייצור לדרך המשי הישראלית שלא היו מוכרים בעבר. הם גם מספקים הבנה הרבה יותר עשירה של סוגי המסחר וחילופי התרבות שהתרחשו על דרך המשי. יתרה מכך, גילוי האריגים הללו בערבה מספק עדות חדשה לטווח של דרך המשי העתיקה, ולהשפעתה על אזור זה.
מקורות:
Comments