top of page
הרשמו לידיעון המקוון שלנו

קבלו עידכונים על מאמרים חדשים והתרחשויות אחרות

תודה על הרשמתך

השתתפו במסע אופן הזמן

Ofan Logo a.png

מסע רב חושי בנבכי הזמן, שבו המרבד העשיר של הציוויליזציות הקדומות מתעורר לחיים ושואב אותנו אל תוכו.  

תמונת הסופר/תגור זיו

בני האדם באירופה שלטו בטכנולוגיית חץ וקשת לפני 54,000 שנה

עודכן: לפני יומיים

בהתבסס על מחקר במערת מנדרין (Grotte Mandrin) בצרפת, בפברואר 2022 פורסם מחקר בכתב העת Science Advances שדחף לאחור את העדויות המוקדמות ביותר להגעתו של ההומו סאפיינס הראשון באירופה לפני 54,000 שנה - 11 אלפי שנים מוקדם יותר ממה שנקבע קודם לכן.


במחקר תוארו תשע שיני מאובנים שנחפרו מכל השכבות הארכיאולוגיות במערה. נקבע כי שמונה הם מניאנדרטלים, אך שן אחת מאחת השכבות האמצעיות הייתה שייכת להומו סאפיינס פליאוליתי. בהתבסס על נתונים אלה ונתונים אחרים, נקבע שההומו סאפיינס המוקדמים הללו של אירופה הוחלפו מאוחר יותר באוכלוסיות ניאנדרטלים.

כדי לבדוק את התכונות הבליסטיות של חצי האבן נוצרו העתקים שהוצמדו למוטות / Laure Metz, Ludovic Slimak

השן הבודדת של הומו סאפיינס התגלתה בשכבה ארכיאולוגית יוצאת דופן ועשירה שכללה גם כ-1,500 להבי אבן זעירים או ראשי חץ זעירים - חלקם באורך של פחות מסנטימטר אחד. כולם היו חלק מהמסורת ה"נירונית", שנקראה כך בשנת 2004 על ידי אחד החוקרים, לודוביק סלימאק (Ludovic Slimak), על שם מערת נירון (Néron) במחוז ארדש בצרפת. כלי אבן נירוניים הם ייחודיים ולא נמצאו כלים דומים בשכבות שהותירו אחריהם הניאנדרטלים שאכלסו את מחסה הסלע לפני ואחרי. יש להם גם הקבלות בולטות לאלו שנוצרו על ידי הומו סאפיינס אחרים לאורך חוף הים התיכון המזרחי, כפי שנמצא באתר קסר אקיל (Ksar Akil) מצפון מזרח לביירות.


בכתב העת Science Advances, פורסם מחקר שהכריז כי בני האדם שהגיעו לאירופה לפני כ-54,000 שנה שלטו בשימוש בחצים וקשתות. תגלית זו דוחקת את המקור האירואסי של הטכנולוגיות המדהימות הללו בכ-40,000 שנה.


הופעתם בפרה-היסטוריה של כלי נשק מונעים מכנית - חניתות או חיצים שנורו באמצעות מטיל חניתות (אטלטל) או קשתות - נתפסת בדרך כלל כאחד מסימני ההתקדמות של אוכלוסיות אנושיות מודרניות ליבשת אירופה. עם זאת, מאז ומתמיד היה קשה לאתר את מקורם של החץ והקשת, משום שהחומרים בהם נעשה שימוש נוטים להיעלם מתעוד המאובנים. חודים - עצמים קשים עשויים אבן, קרן או עצם - מהווים את העדות העיקרית לטכנולוגיות נשק בתקופת הפליאוליתית האירופית. חומרים הקשורים לחץ וקשת - עץ, סיבים, עור, שרפים וגידים - מתכלים ולכן רק לעתים רחוקות נשמרים. זה מקשה על הכרה ארכיאולוגית בטכנולוגיות אלו.


חלקי חץ וקשת שהשתמרו חלקית נמצאו באירואסיה רק מתקופה מאוחרת יותר, לפני 10 ל-12 אלפי שנים, ובקרקע קפואה או בביצות כבול, כמו באתר סטלמור (Stellmoor) בגרמניה. בהתבסס על ניתוח החלקים, חץ וקשת מתועד היטב באפריקה לפני כ-70,000 שנה. בעוד שחלק מחלקי צור או קרני צבאים מרמזים על קיומו של ירי בחץ וקשת מהשלבים המוקדמים של התקופה הפלאוליתית העליונה באירופה לפני יותר מ-35,000 שנה, צורתם ואופן הצמדתם - מחוברים למוט או לידית - אינם מאפשרים אישור לכך שהם נורו על ידי קשת.


חלקים עדכניים יותר מהתקופה הפלאוליתית העליונה האירופית נושאים דמיון זה לזה, ואינם מאפשר לחוקרים לקבוע בבירור אם הם נורו על ידי קשת או אטלטל. זה הופך את קיומם האפשרי של חץ וקשת בתקופת הפליאוליתית העליונה האירופית לסביר מבחינה ארכיאולוגית, אך קשה לבסס זאת.

מבט על חפירות ארכיאולוגיות בכניסה למערת מנדרין בצרפת / Ludovic Slimak

חלקי האבן שנמצאו במערת מנדרין הם קלים במיוחד (30% מהם שוקלים בקושי יותר מכמה גרמים) וקטנים (כמעט 40% מהחלקים הזעירים הללו מציגים רוחב מרבי של 10 מ"מ). כדי לקבוע כיצד ניתן היה לירות אותם, הצעד הראשון היה ליצור העתקים ניסיוניים. לאחר מכן חיברו החוקרים את החיצים החדשים למוטות ובדקו את את התנהגותם כשנורו עם קשתות ומטילי חניתות, או פשוט על ידי דחיקה שלהם. זה איפשר להם לבחון את המאפיינים הבליסטיים, הגבולות והיעילות שלהם.


לאחר שהעתקי הניסוי שלהם נורו, הם בדקו את השברים שנוצרו והשוו אותם לאלה שנמצאו על החומר הארכיאולוגי. השברים והשריטות הראו שהם נורו ממרחק - מחוברים לקצה המפוצל של מוט. גודלם הקטן ורוחבם הצר במיוחד איפשרו להם להסיק כיצד הם נורו: רק הנעה במהירות גבוהה באמצעות קשת הייתה אפשרית, קבע הניתוח שלהם.

ננו-טכנולוגיות של הומו סאפיינס הראשון באירופה / Laure Metz, Ludovic Slimak

הנתונים ממערת מנדרין והבדיקות שביצעו החוקרים מעשירים את הידע שלנו על טכנולוגיות אלו באירופה וכעת מאפשרים להם לדחוק את עידן החץ והקשת באירופה בלמעלה מ-40,000 שנה.


המחקר שופך אור גם על כלי הנשק של אוכלוסיות ניאנדרטלים אלה, שהיו בני דורם של בני האדם המודרניים הנרוניים. הניאנדרטלים לא פיתחו נשק מונע מכנית והמשיכו להשתמש בכלי הנשק המסורתיים שלהם המבוססים על שימוש בחניתות מסיביות בעלות קצה אבן שנדחקו או נזרקו ביד, ובכך דרשו מגע הדוק עם הציד אותו הם צדו. המסורות והטכנולוגיות של שתי האוכלוסיות הללו היו נבדלות אפוא, מה שהמחיש יתרון טכנולוגי אובייקטיבי יוצא דופן עבור אוכלוסיות מודרניות במהלך התרחבותן לאירופה.


לא רק שהתגליות הללו מעצבות מחדש באופן עמוק את הידע שלנו על הניאנדרטלים ובני האדם המודרניים במערב אירופה, אלא שהן גם מעלות שאלות רבות לגבי המבנה והארגון של אוכלוסיות שונות אלו ביבשת. בחירות טכניות אינן רק תוצאה של היכולות הקוגניטיביות של אוכלוסיות הומינינים שונות, אלא עשויות להיות תלויות גם במשקלן של המסורות באוכלוסיות הניאנדרטליות והאנושיות המודרניות הללו.

מקורות:

63 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


בקרו בחנות שלנו

הגמל המעופף מביא לכם פריטים יוצאי דופן ומותרות של ימי קדם אל מפתן דלתכם, כמו גם כלים ועזרים למסעות מחקר והרפתקה.

Site banner copy_edited.png
bottom of page