רבים מאיתנו פינטזו על דלת בבית שתוביל אותנו לעולם נסתר, אך האם אתם יכולים לדמיין עיר אבודה המונחת ממש מעבר לקירות ביתכם? בשנת 1963, אזרח טורקי הפיל קיר במרתף ביתו וגילה את העיר התת-קרקעית הקדומה, בת 18 המפלסים, דרינקויו.
דרינקויו (Derinkuyu) היא העיר התת-קרקעית העמוקה ביותר שנחפרה בקפדוקיה, באזור מרכז אנטוליה שבטורקיה. פלא טבע יפהפה עם ארובות ומערות, קפדוקיה היא מחזה גיאולוגי מדהים. היא משופעת גם במערות, בבתי מגורים תת קרקעיים ובמנהרות סודיות ששימשו קבוצות שונות כמקלט במשך מאות שנים. ישנם מאות מתחמים כאלה באזור, ודרינקויו היא העיר המפורסמת ביותר. עד עומק של יותר מ-80 מטר עם קיבולת של עד 20,000 איש, העיר הרב-מפלסית הזו הכילה את כל מה שאוכלוסייה שלמה תזדקק לה כדי לשרוד היסטוריה רצופת פלישות.
המאפיינים של דרינקויו
לפני כמה מיליוני שנים התפרצויות געשיות פיזרו שכבה אחר שכבה של אפר, הנקרא טוף. עם הזמן הטוף התגבש לסלע רך, יציב יחסית אך נחצב בקלות. תושבים באנטוליה הקדומה הבינו שהם יכולים לחצוב את בתיהם בתוך גבעות ובקרקע. דרינקויו היא אחת מהערים החצובות הרבות באזור, אולם היא העמוקה ביותר שהתגלתה עד כה. בשמונה עשרה המפלסים העצומים של העיר (רק שמונה נגישים), מצאו החוקרים מטבחים, חדרי שינה, חדרי אמבטיה, מחסני מזון, בתי בד ויין, בארות, אזורי אחסון נשק, רפקטוריומים, כנסיות, בתי ספר, קברים ואורוות בעלי חיים מבויתים. היו חדרים בגדלים שונים לצרכים שונים. חללים קטנים התבררו כמגורים חתוכים בסלע, ואילו חללים גדולים סיפקו את החדרים האידיאליים לפגישות קהילתיות ולבתי ספר. ניכר כי האנשים תכננו להיות עצמאים לחלוטין. יותר מחמישים פירים לאוורור סיפקו אוויר מלמעלה, בעוד אלפי צינורות קטנים יותר פיזרו את האוויר ברחבי העיר כולה.
ייחודי לדרינקויו וממוקם במפלס השני הוא חדר מרווח עם תקרת קמרון חבית. דווח כי חדר זה שימש כבית ספר דתי והחדרים משמאל היו חדרי הלימוד. בין המפלס השלישי לרביעי מתחילה סדרה של גרמי מדרגות אנכיים, המובילים לכנסייה במפלס החמישי, בגודל של 20 מטר וברוחב של 9 מטר.
טוויסט אירוני, גופות אוחסנו מתחת לאדמה עד שהיה בטוח להשיב אותם אל פני השטח. למעלה ממאה כניסות ייחודיות לדרינקויו הוסתרו מאחורי שיחים, קירות וחצרות של בתים עיליים.
דרינקויו הייתה מחוברת לערים תת קרקעיות אחרות דרך קילומטרים רבים של מנהרות. כמה ממצאים שהתגלו ביישובים תת-קרקעיים אלה שייכים לתקופה הביזנטית התיכונה, בין המאה ה-5 למאה ה-10. במפלס השלישי, מנהרה באורך של 5 ק"מ חיברה את דרינקויו לעיר התת-קרקעית הסמוכה קיימקלי (Kaymakli) - אם כי חלקים ממנהרה זו קרסו. חיבור הערים מצביע על כך שבמידה מסוימת היה שיתוף פעולה בין התרבויות השונות באזור קפדוקיה.
מה גילה ומי בנה את דרינקויו?
אין הסכמה על גילה ועל זהות בוניה הראשונים של דרינקויו. ידוע כי הַחִתִּים שלטו באזור אנטוליה החל משנת 1600 לפנה"ס ועד לסביבות 1200 לפנה"ס. לאחר תקופה זו, האימפריה החתית התפרקה לקבוצות קטנות יותר, יתכן שבעקבות פלישות ומלחמות רבות. בהמשך נדדו הפריגיאנים מהבלקן לאזור. לפיכך, אם החתים בנו את העיר, כפי שמספר חוקרים סבורים, ייתכן שזה היה הרבה לפני שנת 1200 לפנה"ס.
ההערכות הן שהמנהרות הופיעו לראשונה בין המאה ה-15 למאה ה-12 לפנה"ס. מאמינים כי החתים השתמשו בהן כדי להסתתר מפשיטות הפריגיאנים. אלה שמסכימים עם התאוריה הזו מצביעים על האזכור ההיסטורי של ההרס הפריגאני של העיר החתית חַתּוּשַש, יחד עם זיהוי של מספר מצומצם של חפצים הקשורים לחתים שנמצאו במנהרות.
הצעה חלופית היא שהפריגיאנים בנו את המנהרות מאוחר יותר, בין המאות ה-8 וה-7 לפנה"ס. היא מסבירה כי הממצאים החתיים שהתגלו הם שרידים משלל מלחמה. תיאוריה זו מתחזקת על ידי מוניטין: ארכיטקטים פריגיאנים נחשבים על ידי הארכיאולוגים כבין הטובים בתקופת הברזל, וידועים כמי שעסקו בפרויקטים מורכבים של בנייה. מכיוון שידוע כי הפריגיאנים היו בעלי הכישורים הדרושים ואכלסו את האזור במשך זמן רב, הם זוכים לעתים קרובות לבכורה ביצירת העיר התת-קרקעית דרינקויו.
התיאוריה שהעיר התת-קרקעית הייתה יצירתם של הפרסים היא פחות פופולרית. למרות שאין התייחסות ישירה לדרינקויו, הפרק השני של הוונדידד (Vendidad), חלק מהאווסטה הזורואסטרית, כולל סיפור של "המלך הפרסי הגדול והמיתי יימה" ש"יצר ארמונות מתחת לאדמה כדי לאכלס להקות, עדרים ואדם". אך ללא כל הוכחות נוספות, תיאוריה זו מתקשה להשיג תמיכה בקרב המומחים.
מאוחר יותר, מקדונים (אלכסנדר הגדול), יוונים, ארמנים, סורים וקבוצות רבות אחרות היו נוכחים בקפדוקיה. האזכור הכתוב המוקדם ביותר הידוע, של ערים תת-קרקעיות בממלכת קפדוקיה, הגיע ממצביא-היסטוריון יווני ששמו קסנופון, בשנת 370 לפנה"ס. קסנופון בילה וטייל ברחבי האזור. בעבודתו, אנבסיס, הוא כתב:
"הבתים כאן היו מתחת לאדמה, עם פתח כמו של באר, אבל מרווח למטה; ובעוד פתחים נחפרו למטה עבור חיות המשא, התושבים האנושיים ירדו בסולם. בבתים היו עזים, כבשים, בקר ועופות; וכל בעלי החיים גודלו וקבלו את המספוא שלהם שם בבתים."
פולשים זרים
ההיסטוריה של דרינקויו ושל אנטוליה רצופה כולה מלחמות וחוסר יציבות. כמה מהתושבים הידועים המוקדמים של אזור קפדוקיה, החאתים (2500 לפנה"ס) ומאוחר יותר הַחִתִּים, ביססו את האזור כאזור סחר מרכזי באמצעות התאגדות מוקדמת עם שכניהם האשורים. במשך אלפי שנים, שבטים רבים ובהמשך ממשלים גדולים, שאפו לשלוט באנטוליה, בשל מיקומה ששימש כמרכז סחר עיקרי בין אסיה לאירופה. מסיבות אלה, אזורים באנטוליה היו מאד תנודתיים מבחינה היסטורית ונכבשו שוב ושוב על ידי קבוצות שונות.
בשנת 17 לספירה, הרומאים כבשו את אדמות קפדוקיה והפכו אותה למחוז רומאי תחת הקיסר טיבריוס. בימיה הראשונים של הנצרות, קולוניות נוצריות השתלטו על קפדוקיה, והן השתמשו בערים התת-קרקעיות כמקלט בטוח מפני הרדיפות הרומיות.
לאחר המאה ה-7, קבוצות מוסלמיות ופרסיות אילצו את הנוצרים שוב להסתתר. בערך בתקופה זו היו נוצרים יוונים רבים שהרחיבו את דרינקויו עוד יותר. בתחילת המאה ה-20 הטורקים טבחו במאות אלפי יוונים ומאוחר יותר אילצו את כל השאר לעזוב. רבות מהשושלות היווניות חיו באזור קפדוקיה במשך אלפי שנים. בשנת 1923 גורשו מטורקיה התושבים הנוצרים של האזור ועברו ליוון בחילופי האוכלוסין בין יוון לטורקיה, ומערות קפדוקיה ננטשו.
בטחון
האנשים שבנו את דרינקויו תכננו אותה עם מאפייני בטחון, מה שמעיד כי בתי המגורים התת קרקעיים שימשו כמקלטים. הדלתות היו מורכבות מאבנים עגולות גדולות, בקוטר של עד 1.5 מטר ובמשקל של עד 500 קילו, עם חור קטן באמצע. הדלתות חסמו כניסות ומעברים במהלך פשיטות. יש המשערים שהחור איפשר ללוחמים לירות חצים החוצה, או שאולי קורה עברה דרך החור אפשרה לפתוח ולסגור את הדלת ביתר קלות. יתכן שהוא שימש גם כאחד מ"חורי ההצצה" הראשונים.
דלתות האבן הגנו על העיר התת קרקעית מפני איומים עיליים והותקנו כך שניתן היה לאטום כל מפלס בנפרד. מכיוון שהדלתות נפתחו ונסגרו רק מבפנים, לתושבי המתחם הייתה שליטה מלאה. היה הרבה יותר קל להגן על העיר דרך פתח קטן בניגוד לפתח גדול שדרכו כל אחד יכול לעבור בקלות. בנוסף, קטעים צרים אילצו אנשים לעבור רק כיחידים. שוב, זה הקל רבות על ההגנה מפני פולשים. בגג המנהרות, מה שנראה כמו חורי אוורור, היו למעשה חורים שיועדו לשפיכת שמן רותח על הפולשים.
בעיר התת-קרקעית הייתה מערכת מים שגם היא תוכננה עם תפיסה בטחונית. נהר תת קרקעי מילא בארות ומערכת השקיה הובילה מי שתייה בעיר. נראה כי אחד מפירי האוורור העיקריים שימש גם כבאר גדולה, גם מעל פני הקרקע וגם מתחת לפני הקרקע, כשהשליטה נמצאת מתחת לפני הקרקע. עם זאת, הבארות בתוך העיר לא חוברו כולן יחד, וגם לא כולן הגיעו לפני השטח. זה הגן על התושבים מפני פולשים שהיו עלולים לנסות להרעיל את כל מערכת המים מבחוץ.
דרינקויו לא היתה רק מגורים, אחסנה ומנהרות. כאשר התושבים ברחו מתחת לאדמה, העסקים נמשכו כרגיל. השטחים הציבוריים כללו אזורי ישיבה משותפים, חדרי אוכל, חנויות מזון, חללים דתיים לפולחן - ואפילו קניות. סליקים אחסנו נשק בזמן שדרכי מילוט נסתרות הציעו לתושבים הזדמנות אחרונה למילוט.
כיום, למעלה מ-600 כניסות לעיר התת-קרקעית דרינקויו נמצאו בחצרות ובבתי מגורים פרטיים בסביבה, ומזה ניתן להתרשם שאולי היו כמה חורים בהגנה המרשימה הזו, אך מאות כניסות או לא, ספק אם אויבים רבים יכולים לעבור דלתות אבן בעובי 60 ס"מ.
דרינקויו גם סיפקה הגנה מפני מזג האוויר שהיה חם מאוד בקיץ וקר מאוד ומושלג בחורף. גם תנודות הטמפרטורה היומית היו קיצוניות. מתחת לאדמה, הטמפרטורה לאורך השנה הייתה יציבה למדי, סביב 15 מעלות, מה שהפך אותה לאידיאלית לשמירה על קרירות עבור בעלי החיים, שמירה על אספקת מים טריים ושמירה על טריות מזון.
ערים תת-קרקעיות
במחוז נבשהיר (Nevşehir Province) יש עוד ערים תת-קרקעיות קדומות. כל הערים והמבנים התת קרקעיים חצובים בתצורות גיאולוגיות ייחודיות. כיום האתרים הם אטרקציות תיירותיות ארכיאולוגיות. יותר מ-200 ערים תת-קרקעיות של שני מפלסים לפחות התגלו באזור שבין קייסרי לנבשהיר. כ-40 מהן כוללות שלושה מפלסים או יותר.
דרינקויו נפתחה למבקרים בשנת 1969, אך רק כ-10% מהעיר התת-קרקעית נגישה לתיירים.
אחת השאלות הראשונות שמתעוררת לגבי ערים תת-קרקעיות קדומות היא איך הם ראו שם בפנים? 80 מטר בתוך האדמה, כשקשה להאמין שלפידים היו יכולים להיות יעילים בלי לחנוק את התושבים, גם לא רואים פיח שמכסה את התקרות והקירות. עניין נוסף הוא הכניסות לעיר, הכניסות הם פשוט בורות בקרקע, לא בצידי הגבעות, כיצד 20,000 איש ירדו ועלו מהעיר?
ייתכן שרוב ההיסטוריה של דרינקויו לא תהיה ידועה; עם זאת, העיר המסתורית הזו היא חלק חשוב מטורקיה הקדומה. דרינקויו השפיעה על המהנדסים המודרנים לשקול את האפשרות לבניית ערים תת-קרקעיות מכיוון שהאוכלוסייה והצורך במרחבי מגורים ממשיכים לצמוח.
מקורות:
Comments