היסטוריה המופלאה של הקפה - מסע בזמן אל המשקה האהוב בעולם
- גור זיו
- 24 במרץ
- זמן קריאה 4 דקות
עודכן: לפני 6 ימים
סביר להניח כי קפה הוא אחד המשקאות הפופולריים ביותר בעולם. אם אתם כמוני, הוא לא רק חלק בלתי נפרד משגרת הבוקר שלכם, אלא אולי הבסיס שעליו נשען כל שאר תפקוד היום שלכם. קשה ללכת ברחוב מבלי לראות בית קפה שמציע את כל סוגי הקפה, החל מגרסאות בסיסיות ועד משקאות יוקרתיים לקהל החובב את אמנות הקפה. אבל האם אי פעם תהיתם כיצד זה התחיל, ומאיפה הגיע המשקה הזה?

התחלה לא ידועה
באופן מפתיע, ההיסטוריה הארוכה של צריכת הקפה היא די מסתורית. מי היה האדם הראשון שהכין משקה מהפולים (אנו אומרים "פולים", אך למעשה, קפה הוא פרי ולא קטנית)? איננו יודעים בוודאות, אך ישנן אגדות רבות על מקורותיו. אם תחפשו באינטרנט, בוודאי תמצאו אזכורים לסיפור המיתולוגי של גילוי הקפה באתיופיה במאה ה-9 לספירה, כאשר רועה עזים בשם קלדי (Kaldi) הבחין בעזים שלו שמתנהגות באופן מוזר לאחר שאכלו כמה פירות יער בהרים. קלדי, נרגש מהתגלית, לקח את הפירות לנזיר מקומי, אשר דחה אותם והשליך אותם לאש.
כנראה שאתם יכולים לנחש לאן זה מוביל.
לפתע, חדרו של הנזיר התמלא בארומה עשירה ומפתה. הפולים הקלויים נשלפו במהירות מהאש, נטחנו ונוספו למים חמים, וכך נוצרה לכאורה כוס הקפה הראשונה. למרות שהסיפור הזה מעניין ומפתה, הוא כנראה בדיוני, שכן אינו מופיע בכתבים עד המאה ה-17.
ישנן אגדות נוספות, חלקן מקושרות לסופים מהמאה ה-13, אך גם הן אינן מבוססות לחלוטין. עם זאת, בהתחשב בשפע הקפה באזורי ההרים של אפריקה, ישנה סברה כי צריכת הקפה כחלק ממזון הייתה נהוגה על ידי עמים אפריקאיים, כולל אבותיהם של בני האורומו באתיופיה, הרבה לפני שהחלו תיעודים כתובים.
אין עדויות לכך שקפה גודל ונצרך על ידי תרבויות עתיקות כמו המצרים, היוונים, הרומאים, האפריקאים או ממלכות המזרח התיכון, אך גם אי אפשר לשלול אפשרות שהוא שימש בדרך כלשהי שאינה מתועדת.

קפה כתכשיר רפואי?
העדות הראשונה לצריכת קפה מופיעה, ככל הנראה, בכתבי הרופא הפרסי הידוע אבו בכר מוחמד אבן יחיא אבן זכריא אל־ראזי מהמאה ה-9, המוכר בלטינית כ-Rhazes. לפי א-ראזי, "בון" (bunn - שנחשב לפרי הקפה) ו"בונצ'ם" (buncham - משקה המופק מהפרי) היה "משקה טוב לאנשים בעלי טבע חם, אך מפחית את התשוקה המינית".
אם אכן כך, נראה כי הקפה נחשב תחילה כחלק מחומרי המרפא של הרופאים בתקופת תור הזהב של האסלאם. עדות נוספת לכך ניתן למצוא אצל אבו עלי חוסיין אבן עבדאללה אבן חסן אבן עלי אבן סינא, הידוע בלטינית כ-Avicenna. בספרו "קנון הרפואה" ("The Canon of Medicine") מהמאה ה-11, הוא תיאר את ה"בון" כחומר המסייע לנטרול ריחות רעים הקשורים להזעה, ניקוי העור ורענון הגוף, תוך השפעה על המחשבה - התיעוד הראשון של הקפה כמעורר.
קפה - כוס של מרד
הקפה התפשט במהרה בעולם הערבי, כאשר סופים בתימן השתמשו בו כדי לשמור על ריכוז בתפילות ליליות. עד 1414 הופיע המשקה במכה, ובהמשך התפשט למצרים, שם תרם להקמת בתי קפה בקהיר, שהיו עדיין קשורים לסופיזם. בתי קפה מוקדמים הופיעו גם בערים כמו חלב שבסוריה, ובתחילת המאה ה-16 הוקמו בתי קפה באיסטנבול, בירת האימפריה העות'מאנית. בתי הקפה, שהתפשטו בזכות מסחר הקפה בים האדום, הפכו למרכזים חברתיים שבהם אנשים נפגשו, שיחקו, נרגעו והחליפו חדשות, סיפורים ורעיונות – ממש כמו בתי הקפה של ימינו.
עם זאת, מוסדות אלו נחשדו בעיני הרשויות האסלאמיות. חכמים אורתודוקסים ראו בקפה חומר משכר, בדומה לחשיש ולאלכוהול האסורים. בשל כך נעשו ניסיונות לאסור את הקפה לחלוטין, אך בסופו של דבר, ההגבלות הוסרו לאחר שהובהר כי הקוראן אינו מזכיר את הקפה במפורש. עם הזמן הפכו בתי הקפה למקומות מפגש של אינטלקטואלים שהאזינו למוזיקה, שירה ודנו ברעיונות פוליטיים - מה שהוביל לכך שהם הפכו גם לזירות שבהן הובעו מחאות פוליטיות ומרדנות.

וכך הגיע הקפה למערב
בסוף המאה ה-16, הקפה הגיע לאירופה דרך דרך המשי, ובפרט לאיטליה. בית הקפה הראשון באוקספורד, אנגליה, הוקם במאה ה-17, ועד סוף המאה כבר היו בתי קפה פופולריים ברחבי אירופה. בית הקפה הראשון בלונדון נפתח בשנת 1652, אך עד המאה ה-18 ירדה הפופולריות של הקפה באירופה, בעיקר בשל אהבתם של הבריטים לתה.
הקפה הגיע לאירופה דרך שני נתיבים: מהאימפריה העות'מאנית ומנמל מוח'א (Mocha) שבתימן. במאה ה-17 כבר היו חברות כמו "חברת הודו המזרחית הבריטית" ו"חברת הודו המזרחית ההולנדית" מעורבות בסחר הקפה מהמזרח התיכון.
בתחילה, צריכת הקפה באירופה נתקלה בהתנגדות תרבותית משום שהוא נתפס כמשקה מוסלמי. ההתנגדות הייתה כה עזה עד שבערך בשנת 1600, האפיפיור קלמנס השמיני נאלץ "לטהר" את הקפה כדי שנוצרים יוכלו לצרוך אותו בנוחות.
לאחר מכן החלה תקופה חדשה שבה הקפה איבד את זיהויו האסלאמי. עד המאה ה-18, הבריטים, הצרפתים וההולנדים החלו לגדל קפה בקולוניות שלהם בדרום הודו, סרי לנקה, אינדונזיה והקריביים, והמסחר עבר לידיהם של אדוני הסחר האירופאים. באותה תקופה החלה גם ברזיל לגדל קפה. עד תחילת המאה ה-19, ברזיל חוותה פריחה אדירה בגידולי הקפה, והיא נותרה עד היום המפיקה הגדולה ביותר של קפה בעולם.
ב-1689, נפתח בית הקפה הראשון בבוסטון, מסצ'וסטס. ב-1737, נפתח "בית הקפה של הסוחרים" (Merchants Coffee House) בניו יורק, קרוב לאזורי מסחר בהם עצרו נוסעים. לאחר מסיבת התה של בוסטון ב-1773, כאשר האמריקאים החרימו את התה הבריטי כמחאה על המיסוי, הפך הקפה למשקה פופולרי במיוחד בארה"ב.

קפה כיום
כיום, קפה הוא אחד המשקאות הפופולריים ביותר בעולם, והדעות על השפעותיו הבריאותיות דומות במידה מסוימת לאלו של הרופאים בתקופת תור הזהב של האסלאם. מחקרים מצביעים על כך שצריכת קפה עשויה להגן מפני מחלת אלצהיימר ולהאריך חיים.
עם זאת, ישנן גם דאגות סביבתיות הנוגעות לייצור קפה והשפעתו על שינויי האקלים. ייתכן שנצטרך לשקול מחדש את מערכת היחסים שלנו עם המשקה הזה, תוך שמירה על הכבוד לתרבויות שהביאו אותו לעולם ולחקלאים שתלויים בו לפרנסתם.
מאתיופיה ועד בתי הקפה באירופה ובאמריקה, הקפה הפך לסמל של תרבות, מסחר וחברה. מרועה העזים קלדי ועד מהפכות חברתיות, הקפה נותר משקה שמשלב היסטוריה, מדע וחדשנות. בפעם הבאה שאתם לוגמים כוס קפה חם, זכרו שאתם חלק משרשרת היסטורית של חובבי קפה מכל הזמנים!
מקורות:
קטעים מ- A Brief History of Coffee מאת Morgan’s RCL Blog שנכתב ע"י:Morgan Phillips.
קטעים מ- ?When Did People Start Drinking Coffee מאת IFLScience שנכתב ע"י: Dr. Russell Moul.
קטעים מ- Coffee: the drink that changed the world מאת UC Irvine.
Comentários