top of page
הרשמו לידיעון המקוון שלנו

קבלו עידכונים על מאמרים חדשים והתרחשויות אחרות

תודה על הרשמתך

קבוצת וואטספ שקטה

whatsapp group.png

קבוצה למטרת עידכונים על מאמרים חדשים או התרחשויות הקשורות בQ-Israel. בקבוצה לא יתנהלו דיונים כך שהיא תהיה שקטה וחברותית ומספר ההודעות יהיה דליל :)

השתתפו במסע אופן הזמן

Ofan Logo a.png

מסע רב חושי בנבכי הזמן, שבו המרבד העשיר של הציוויליזציות הקדומות מתעורר לחיים ושואב אותנו אל תוכו.  

הצמחים הרעילים ביותר שכדאי שתתרחקו מהם

תמונת הסופר/ת: גור זיוגור זיו

עודכן: לפני 20 שעות

אמנם הטריפידים הרצחניים מספרי המדע הבדיוני הם פרי הדמיון בלבד - אך אל תטעו לחשוב שהצמחייה על כדור הארץ שלנו תמימה וחסרת סכנות. כמו כל יצור חי, גם לצמחים יש מערכות הגנה טבעיות, שמטרתן להרחיק טורפים רעבים - כולל בני אדם סקרנים מדי.


מעבר לקוצים חדים או שערות צורבות, יש לא מעט צמחים שמצוידים ברעלים עוצמתיים במיוחד. חלקם עלולים לגרום לתסמינים חמורים - ובמקרים קיצוניים אף למוות - אם נאכל מהם בטעות. ומה שמפתיע? ייתכן שחלק מאותם צמחים רעילים צומחים ממש בגינה שלכם, מבלי שתדעו.


אז אם אתם חובבי טבע, גננים חובבים או פשוט רוצים לשרוד פיקניק - אולי הגיע הזמן להכיר קצת יותר מקרוב את הפינות האפלות של עולם הצומח.

בלדונה (Deadly nightshade)
בלדונה (Deadly nightshade)

בלדונה – הגבירה היפה של המוות

אי אפשר להתחיל רשימה של צמחים רעילים מבלי להזכיר את המלכה הבלתי מעורערת של הרעלים - בלדונה (או בשמה הרשמי: Atropa belladonna). השם אמנם נשמע כמו דמות מסתורית מסרט תקופתי - "אישה יפה", משמעות belladonna באיטלקית - אבל האמת רחוקה מלהיות רומנטית.


הצמח הזה, המכונה גם Deadly nightshade, עטוף בשכבות של מיתולוגיה, כשפים, ורעל אכזרי במיוחד. הוא כיכב באגדות על מכשפות, שימש ברפואה עממית מפוקפקת, ויש שאומרים שלקח חלק גם במותו של רומיאו השייקספירי.


אבל כל היופי הזה מטעה. מאחורי הפירות הכהים והמפתים והעלים הירוקים שלו מסתתרת סכנה מוחשית - לא רק בבליעה, אלא אפילו במגע. רעלים כמו היוסצין (hyoscine) ואטרופין, החבויים בצמח, עלולים להיספג דרך העור ולגרום לפריחה קשה, גירוד, נפיחות - ואפילו שלפוחיות כואבות. ובמקרה של בליעה התסמינים הופכים לדרמטיים יותר: טשטוש ראייה, בלבול, הזיות, עוויתות - ואפילו מוות, לעיתים ממינונים קטנים להדהים.


גם אם היא נראית מלכותית, בלדונה היא לא בדיוק החברה שתרצו להזמין לגינה שלכם. יפה ומסוכנת - במלוא מובן המילה.

גימפי גימפי (Dendrocnide moroides)
גימפי גימפי (Dendrocnide moroides)

גימפי גימפי – העינוי הירוק מאוסטרליה

לא כל מה שנראה כמו סרפד תמים באמת תמים. קבלו את גימפי גימפי (Dendrocnide moroides) - השם החמוד ביותר לצמח האכזרי ביותר שתפגשו בטבע. שיח ירוק ובעל מראה שגרתי, אך אל תתנו למראה להטעות אתכם: מדובר במה שזכה לכינוי "הצמח המכאיב ביותר בעולם".


מולדתו של הגימפי היא יערות הגשם הלחים של צפון-מזרח אוסטרליה, והוא נושא עליו מיליוני שערות צורבות - דקיקות כל כך שהן כמעט בלתי נראות, אך חודרות לעור כמו מחטים ומזריקות רעלן עצבי עיקש. הרעלן הזה אינו מתפרק, לא מקור, לא מחום, לא במים - והתוצאה? כאב שיכול להימשך חודשים שלמים. כן, חודשים. אם זה לא נשמע לכם מספיק גרוע, דעו שהמגע עם הצמח הזה עלול לעורר תגובה אלרגית קטלנית - אנפילקסיס - שעלולה לסכן חיים בתוך דקות.


המדען האוסטרלי לס מור שיתף חוויה אישית מטלטלת: "תוך דקות ספורות, העור שלי צרב, העיניים בערו כאילו שפכו עליי חומצה, והפה שלי התנפח עד שכמעט לא יכולתי לנשום... הייתי כמו מר ראש תפוד - ונאלצתי לזחול החוצה מהשיח".


הגימפי גימפי אולי לא נשמע מפחיד - אבל אם תיתקלו בו, זה עלול להיות הדבר האחרון שתרצו לגעת בו. כשמדובר בצמח הזה, הסכנה לא שוכנת בשורשים - היא נמצאת בכל שערה ושערה על פניו.

אברוס (jequirity beans)
אברוס (jequirity beans)

אברוס – היפיוף הקטלני מהודו

הוא נראה כמו תכשיט. אדום עז, מבריק, עגול ומפתה - אבל מאחורי יופיו של האברוס (Abrus precatorius) מסתתר אחד הרעלים הקטלניים ביותר בטבע. הזרעים - המכונים גם jequirity beans - משמשים במשך מאות שנים להכנת מחרוזות תפילה ותכשיטים, בעיקר בדרום אסיה ובאזורים טרופיים נוספים. אבל מה שרבים לא יודעים, זה שהקישוט הזה עלול להרוג.


האיום מגיע מצידו האפל של הטבע - אברין (Abrin), חלבון רעיל ביותר המצוי בתוך הזרע, דומה במנגנונו לריצין, וקטלני ממנו ברמות מיקרוסקופיות. בעוד שזרע שלם לא מזיק, שבר קטן, שריטה או לעיסה - עלולים להספיק כדי להמית.


שלושה מיקרוגרם בלבד של אברין - פחות מגרגר חול - עלולים להרוג אדם בוגר בתוך ארבעה ימים, כשמערכות הגוף קורסות באיטיות תחת פגיעה בסינתזת החלבון התאית. תיעודים מצביעים על כך שאומנים שעסקו בשיבוץ זרעים בתכשיטים נדקרו בטעות באצבע, ולאחר זמן קצר איבדו את חייהם.


אברוס הוא עדות כואבת לכך שלא כל מה שנוצץ – בטוח. ביד הלא נכונה, גם היופי עלול להפוך לנשק שקט ומפתה.

הרדוף הנחלים (Nerium oleander)
הרדוף הנחלים (Nerium oleander)

הרדוף הנחלים – מלכודת עטופה ביופי

ברחבי חורשות, שדות וגדות נחלים, הוא פורח בגאון - שיח ההרדוף, אחד הצמחים היפים ביותר שתפגשו בטבע. פרחיו הורודים, הלבנים או הארגמניים פורשים עלי כותרת של עדינות מושלמת - אך מאחורי היופי הרך, מסתתר סוד קטלני.


עוד בימי רומא העתיקה תיאר פליניוס הזקן את ההרדוף כצמח מסוכן. כיום ידוע כי כל חלק בצמח - מהשורש ועד לעלי הכותרת - מכיל רעלים רבי עוצמה, ובראשם אולאנדרין (oleandrin) ונריין (neriine), ממשפחת הגליקוזידים הלבביים.


טעימה קלה - אפילו של עלה או פרח - עלולה להוביל לשרשרת תסמינים חמורים: הקאות, שלשולים, דופק מואץ או איטי, עוויתות, אובדן הכרה ואף מוות. במקרים מסוימים, רק מגע עם העלים או המוהל גורם לגירויים בעור ותחושת בעירה. הסכנה כה מוחשית, עד שאנשים חלו מהרעלת דבש שנוצר על ידי דבורים שאספו אבקה מפרחי הרדוף.


ולמרות כל אלה - הצמח ממשיך לפרוח בגינות נוי ובשולי דרכים, סמל לטבע שמפתה ביופיו אך שומר על עוקץ מוסתר. למרבה המזל, טעמו המר מרתיע ברוב המקרים את מי שמעז לטעום ממנו - אך מי שממעיט בחשיבותו, עלול לגלות במהרה עד כמה דק הגבול בין פרח לאסון.

קיקיון מצוי (Ricinus communis)
קיקיון מצוי (Ricinus communis)

קיקיון מצוי – תמימות המסתירה רוצח שקט

למראית עין, קיקיון מצוי (Ricinus communis) נראה כמו תוספת מלבבת לגינה: שיח ירוק-ארגמני עם עלים מנוצים ופרחים קטנים, שמקורו באפריקה אך נפוץ בכל רחבי העולם. אך מאחורי חזותו התמימה, מסתתר אחד הרעלים הקטלניים ביותר שהטבע יצר: ריצין.


למעשה, רק זרע אחד או שניים עלולים להרוג ילד, ועד שמונה זרעים עשויים להמית אדם מבוגר. כל זרע מכיל ריצין - רעלן המשבש את ייצור החלבונים בתאים ומוביל תוך זמן קצר לתסמינים חמורים: הקאות עזות, שלשולים, פרכוסים, אי-ספיקת איברים, ולעיתים גם מוות.


הריצין לא רק מכתים את ההיסטוריה הרפואית, אלא גם את זו הפוליטית. בשנת 1978, סוכן חשאי השתמש בכדורית זעירה שהוזרקה בעזרת מטרייה כדי להתנקש בעיתונאי גאורגי מרקוב בלונדון. הרעל אף נשלח בדואר לחברי ממשל בארה״ב, בניסיונות טרור שזעזעו את הציבור.


אף על פי שמהזרעים המורעלים מפיקים את שמן הקיק הבטוח לשימוש (לאחר עיבוד שמנטרל את הריצין), הרי שהזרעים עצמם מהווים סכנה חמורה - במיוחד לילדים ולבעלי חיים סקרנים.


המסר ברור: גם מה שנראה טבעי, נאה ומוכר - עלול להסתיר נשק כימי קטלני מתחת לקליפה מבריקה.

רוש מים מנוקד (Cicuta maculata)
רוש מים מנוקד (Cicuta maculata)

רוש המים – האימה החרישית של פלגי המים

מאחורי שמו הצנוע והמבלבל, רוש המים (Water Hemlock), מסתתר הצמח הקטלני ביותר בצפון אמריקה, לפי שירות הדגה וחיות הבר של ארצות הברית. מה שנשמע כמו עשב תמים - הוא למעשה רוצח מהיר וערמומי.


הסוג Cicuta, הכולל ארבעה מיני רוש מים, ובפרט רוש מים מנוקד (Cicuta maculata), מכיל את התרכובת הצמחית המסוכנת ציקוטוקסין (cicutoxin) - רעלן עצבי עוצמתי במיוחד. החומר הזה פועל במהירות מסחררת: הוא חודר לעור, למערכת העיכול ולמוח, שם הוא משתלט על הקולטנים ומפר את האיזון החשמלי העדין של מערכת העצבים.


מה קורה לאחר חשיפה לרעלן? הגוף נכנס לסחרור פראי: הקאות אלימות, עוויתות חזקות, התקפים נוירולוגיים - וכל זה, לעיתים בתוך דקות. ללא טיפול מיידי, המוות עלול להגיע בתוך שעתיים-שלוש בלבד.


וכמו לא מעט רוצחים בטבע, רוש המים מסתווה היטב: הוא דומה לגזר בר או לפטרוזיליה בר, והבלבול הזה כבר הוביל לעשרות מקרי הרעלה, חלקם קטלניים.


אז בפעם הבאה שאתם מתהלכים ליד פלג מים שקט או ביצה מוריקה - שמרו מרחק מצמחי הרוש. יופיים השברירי עשוי להסתיר גורל נורא.


למרות המראה התמים ולעיתים אף המרשים של צמחים מסוימים, הטבע מלא בהפתעות - ולא כולן נעימות. חלק מהצמחים הקטלניים ביותר בעולם מסתתרים ממש תחת אפנו, בגינות, ביערות ואף בחצרות האחוריות. בין אם מדובר ברעלים עצביים, גליקוזידים לבביים או חלבונים קטלניים, אותם צמחים פיתחו מנגנוני הגנה מתוחכמים ומסוכנים. ההיכרות איתם אינה רק מסקרנת - אלא עשויה גם להציל חיים. בטבע לא הכול הוא כפי שהוא נראה.

מקורות:

Comentários


בקרו בחנות שלנו

הגמל המעופף מביא לכם פריטים יוצאי דופן ומותרות של ימי קדם אל מפתן דלתכם, כמו גם כלים ועזרים למסעות מחקר והרפתקה.

חדש!!!

האם יש לכם סיפורים משפחתיים מרתקים, תמונות נדירות או מסמכים מרגשים שעוברים מדור לדור? עכשיו זה הזמן לשתף אותם!

image-from-rawpixel-id-6332455-png.png

אנו שמחים להכריז על קטגוריה חדשה: 

Site banner copy_edited.png
bottom of page