ארבעת המכשירים בחללית וויאג'ר 1 של נאס"א מחזירים נתונים מדעיים לראשונה מאז תקלה במחשב בנובמבר האחרון, שכן מדענים מקווים לשמור על המשימה בפעולה עוד עשור נוסף.
המעבדה להנעה סילונית של נאס"א (JPL) הודיעה ב-13 ביוני כי ארבעת המכשירים בחללית, המודדים גלי פלזמה, שדות מגנטיים וחלקיקים בחלל הבין-כוכבי, החלו להחזיר נתונים שוב. שניים מהמכשירים הופעלו מיד לאחר שנשלחו פקודות לחללית ב-19 במאי ואילו השניים האחרים דרשו את מה ש-JPL כינו "מעט עבודה נוספת" כדי לחדש את הפעילות.
המכשירים היו במצב לא מקוון מאז נובמבר 2023, כאשר תקלה במחשב על סיפון החללית גרמה לו להחזיר נתונים משובשים. "צוות טייגר" של מהנדסים איתר את הבעיה בשבב זיכרון פגום באחד ממחשבי החללית, ושכתב תוכנה כדי להימנע משימוש בשבב זה. המאמץ הזה החזיר את התקשורת עם החללית באפריל.
"צוות הטייגר הצליח לתכנת מחדש ולהעביר את הקוד הזה, תחילה עבור החלק ההנדסי של צורות הנתונים המגיעים מהחללית", אמרה לינדה שפילקר (Linda Spilker), מדענית פרויקט וויאג'ר, ב-13 ביוני בפגישה של קבוצת ניתוח הפלנטות החיצוניות (Outer Planets Analysis Group), שבה הכריזה כי המכשירים פועלים שוב. "אנחנו מקבלים כעת נתונים מדעיים מכל ארבעת המכשירים המדעיים של וויאג'ר 1".
"זהו עדכון תוכנת הטיסה הראשון שנעשה לחללית בחלל הבין-כוכבי", הוסיפה. "הפעם האחרונה שבאמת עשינו הרבה עם תוכנת הטיסה הייתה לפני השיגור". וויאג'ר 1 שוגרה בשנת 1977.
כשהמחשב של החללית עובד שוב, הגורם המרכזי המגביל את חיי וויאג'ר 1 והתאומה שלה, וויאג'ר 2, הוא ירידה ברמות האנרגיה. כל חללית מאבדת כארבעה וואט בשנה, שילוב של דעיכת פלוטוניום-238 של ספקי הכוח שלהן ובלאי של הצמדים התרמיים שהופכים את החום מאותה דעיכה לאנרגיה.
בקרים ניהלו את האנרגיה הפוחתת על ידי כיבוי מערכות לא חיוניות, כולל תנורי חימום ששמרו על חום מכשירים ורכיבים אחרים. "מה שקורה הוא שהחללית נהיית קרה, אז יש לנו גם דאגה מהאנרגיה וגם דאגה תרמית", אמרה שפילקר.
בשלב מסוים, היא אמרה שהמשימה תצטרך להתחיל לכבות את המכשירים בעצמה, אך היא מקווה שהחללית תוכל להמשיך לפעול בעשור הבא.
"עם קצת מזל, אולי אפשר יהיה להמשיך לקבל נתונים מחללית וויאג'ר עד לשנות ה-2030", אמרה. אם וויאג'ר 1 תגיע ל-2035, היא תהיה במרחק של 200 יחידות אסטרונומיות, או כ-30 מיליארד קילומטרים, מהשמש. כיום היא נמצאת במרחק של יותר מ-24 מיליארד קילומטרים מהשמש.
"כרגע, המיקוד שלנו הוא להגיע לשנת 2027", אמרה. "זה יהיה יום השנה ה-50 לשיגור שתי חלליות וויאג'ר".
ההודעה שהמכשירים של וויאג'ר 1 מחזירים נתונים שוב הגיעה יומיים לאחר ש-JPL הודיעה על מותו של אד סטון (Ed Stone), ששימש כמדען פרויקט וויאג'ר מתחילת המשימה ב-1972 ועד 2022, אז פרש והוחלף על ידי שפילקר. סטון, פרופסור לפיזיקה במכון הטכנולוגי של קליפורניה (Caltech), שימש גם כמנהל המכון הטכנולוגי של קליפורניה מ-1991 עד 2001.
"אד סטון היה אומר לעתים קרובות בשלב טיסות היעף הפלנטריות, שהיתה לנו הזדמנות נדירה עם יישור כוכבי הלכת ותפסנו אותה", היא אמרה על מסלול ה"גראנד תור" (“Grand Tour") שאיפשר לחללית וויאג'ר לטוס ליד צדק, שבתאי, אורנוס ונפטון. "הייתי מוסיפה שלשתי הוויאג'ר עדיין יש הזדמנויות נדירות, ואד ימשיך לנצל אותן".
מקורות:
Comments