מאת: Isobel Asher Hamilton מקור: Business Insider
חברת Neuralink, שהוקמה על ידי אילון מאסק, המפתחת שבבים המופעלים על ידי בינה מלאכותית למטרת השתלה במוחם של בני אדם, פרסמה ביום חמישי, ה-9 באפריל, סרטון המציג קוף מקוק המשתמש בטכנולוגיה על מנת לשחק במשחקי וידאו, כולל "פונג".
מאסק התפאר בעבר בניסויים של Neuralink על פרימטים, אך זו הפעם הראשונה שהחברה מציגה אחד כזה. במהלך פרזנטציה בשנת 2019 אמר מאסק כי החברה אפשרה לקוף "לשלוט במחשב עם מוחו". באוגוסט 2020 החברה ערכה תצוגה חיה של הטכנולוגיה בחזיר בשם גרטרוד.
אנשי Neuralink אומרים כי לקוף, בשם פייג'ר, הושתל שבב במוח לפני שישה שבועות. בסרטון הוא קיבל ג'ויסטיק שהתחבר למשחק וידיאו בו הוא מזיז סמן לריבוע צבעוני. כשהוא מזיז את הסמן בהצלחה, הוא מקבל שייק בננה דרך צינורית.
בעוד פייג'ר משתמש בג'ויסטיק, השבב של Neuralink מתעד את פעילות מוחו ושולח את נתוניה למחשב לניתוח מה שעושה המוח שלו כשהוא מזיז את ידו. לאחר מכן מנתקים את הג'ויסטיק מהמחשב, אך הקוף ממשיך לשלוט במשחק, כאשר אותות המוח מועברים על ידי שבבי Neuralink.
תיאורטית, אותה טכנולוגיה יכולה לשמש כדי לאפשר לאנשים שליטה בגפיים מלאכותיות באמצעות שתל מוח Neuralink. בציוץ בטוויטר היום אמר מאסק כי מוצר Neuralink הראשון יאפשר לאנשים עם שיתוק לשלוט בסמארטפון.
אנדרו ג'קסון (Andrew Jackson), מומחה במדעי המוח שהוא פרופסור באוניברסיטת ניוקאסל, אמר כי איפשור שליטה במשחקי וידיאו באמצעות ממשקים עצביים לפרימטים אינה חדשה - תצוגות דומות נערכו בשנת 2002 - אך הוא הוסיף כי מדובר בבדיקה טובה של הטכנולוגיה.
"אם אתה ממציא טלסקופ חדש, זה הגיוני לכוון אותו למקום בו אתה יודע מה תראה", אמר. "אז הם הולכים בדרך מאד הגיונית לתיקוף ההתקן שלהם. אני בטוח שההתקן הזה יתרום לגילויים מדעיים חדשים בעתיד (במיוחד אם הם יהפכו אותו לזמין באופן נרחב למדענים), כמו גם ישפר את השימושיות של טכנולוגיות ממשק עצבי קיימות עבור אנשים עם שיתוק."
ג'קסון הוסיף כי הנדסת ההתקן, כשהוא מושתל באופן אלחוטי בגולגולת של פייג'ר, היא התקדמות משמעותית. "מה שחדש וחדשני בהחלט הוא שאין כבלים שיוצאים מהעור, וכל אותות המוח נשלחים באופן אלחוטי", אמר ג'קסון. "זו בעיני ההתקדמות כאן, והיא חשובה הן לשיפור בטיחות היישומים בבני אדם (כבלים בעור הם פוטנציאל לזיהום) והן כדרך לשיפור רווחתם של בעלי חיים המשמשים במחקרים של המוח. הצוות של Neuralink בהחלט התקדם בעניין הזה."
רילי גרין (Rylie Green), חוקרת הנדסה ביולוגית באימפריאל קולג' בלונדון, שיבחה גם היא את רווחתו של פייג'ר. "הדבר הכי טוב שאני יכולה לראות באותו סרטון הוא שהמקוק זז בחופשיות", אמרה. "אין גם שום דבר גלוי שמחובר לזה. הייתי אומרת שזו בהחלט התקדמות - לא סופר חדשני אבל צעד חיובי ונחמד קדימה."
Comments