בתקווה לעקוב אחר הנדודים של הצפון המגנטי, המודל המגנטי העולמי 2025 (World Magnetic Model) שוחרר בחודש שעבר, וחושף את המיקום החזוי הרשמי העדכני של השדות המגנטיים של כדור הארץ. גרסה זו תישאר בתוקף עד סוף 2029, ובמהלכה אנו יכולים לצפות לראות את הקוטב הצפוני המגנטי מתקדם לאט לכיוון רוסיה.
הקוטב הצפוני המגנטי של כדור הארץ שונה מהקוטב הצפוני הגיאוגרפי. האחרון (מה שנקרא "הצפון האמיתי") מצביע ישירות לכיוון הקוטב הצפוני הגיאוגרפי, נקודה קבועה על פני כדור הארץ הממוקמת בקו הרוחב 90° צפון במקום שבו ציר הסיבוב של כדור הארץ פוגש את פני השטח.
בינתיים, הקוטב הצפוני המגנטי היא נקודה משתנה ללא הרף, המוכתבת על ידי מתכות נוזליות המתערבלות סביב הליבה החיצונית של כדור הארץ. מתכות מותכות אלו הן מוליכות ונמצאות בתנועה מתמדת עקב סיבוב כוכב הלכת וההסעה המונעת מחום. בהתאם לעקרונות האלקטרומגנטיות, התנועה יוצרת זרמים חשמליים, היוצרים שדה מגנטי בעל שני קטבים.
מכיוון שהקטבים המגנטיים נעים ללא הרף, אם כי באיטיות רבה, מנהל האוקיינוסים והאטמוספירה הלאומי (NOAA) והמכון הגיאולוגי הבריטי (BGS) צריכים לשנות באופן קבוע את המודלים שלהם.
ב-17 בדצמבר, הם פרסמו את העדכון האחרון, כולל המודל המגנטי העולמי החדש ברזולוציה גבוהה (World Magnetic Model High Resolution - WMMHR2025) המציע שיפור משמעותי ברזולוציה המרחבית - כ-300 ק"מ בקו המשווה - בהשוואה לרזולוציה של המודל הסטנדרטי של 3,300 ק"מ בקו המשווה.
העדכון חשוב ביותר עבור טכנולוגיה הנשענת על השדה המגנטי של כדור הארץ, כלומר מערכת המיקום הגלובלית (GPS) ומערכות ניווט מבוססות לוויין אחרות המשמשות במקומות שונים בעולם. הגרסה החדשה חשובה במיוחד בעת הזו, שכן נראה שתנועתו של הקוטב הצפוני המגנטי מאיצה.
מאז שנות ה-30 של המאה ה-19, הקוטב המגנטי הצפוני של כדור הארץ עבר כ-2,250 ק"מ על פני החלקים העליונים של חצי הכדור הצפוני מקנדה לכיוון סיביר. בין 1990 ל-2005, קצב תנועת הקוטב גדל מפחות מ-15 ק"מ בשנה לסביבות 50 עד 60 ק"מ בשנה.
"המודל המגנטי העולמי שוחרר רשמית ב-18 בדצמבר, מה שמבטיח למשתמשים את המידע העדכני ביותר כדי שיוכלו להמשיך לנווט במדויק במשך חמש השנים הבאות", אמר ד"ר וויליאם בראון (William Brown), ממדל שדות גיאומגנטיים עולמי במכון הגיאולוגי הבריטי, בהצהרה.
"ההתנהגות הנוכחית של הצפון המגנטי היא משהו שמעולם לא צפינו בו בעבר. הצפון המגנטי נע באיטיות ברחבי קנדה מאז שנות ה-1500, אך ב-20 השנים האחרונות הוא האיץ לכיוון סיביר, ועלה במהירותו מדי שנה עד לפני כחמש שנים, כאשר הוא האט לפתע מ-50 ל-35 ק"מ בשנה, כלומר ההאטה הגדולה ביותר במהירות שראינו אי פעם", הוסיף ד"ר בראון.
מקורות:
קטעים מ- The Magnetic North Pole Has Officially Changed Position מאת ScienceAlert שנכתב ע"י: David Nield.
קטעים מ- Earth's Magnetic North Pole Officially Has A New Position מאת IFLScience שנכתב ע"י: Tom Hale.
קטעים מ- ?The position of the magnetic north pole is officially changing. Why מאת LiveScience שנכתב ע"י: Skyler Ware.
Bình luận