"בתולת ים" חנוטה עתיקה שכביכול מעניקה חיי נצח לכל מי שטועם את בשרה אמורה להיבדק על ידי מדענים. "בתולת הים" נתפסה לכאורה באוקיינוס השקט בין 1736 ל-1741. היצור, בעל מראה אנושי וזנב, מבלבל מומחים במשך מאות שנים. לכאורה המומיה נתפסה באוקיינוס השקט, ליד האי היפני שיקוקו, כעת היא נחה במקדש בעיר אסאקוצ'י (Asakuchi).
שתי ידיו של היצור מושטות כלפי מעלה לעבר פניו המעוותות. שיערו עדיין נראה על ראשו ויש לו שרידים של שיניים חדות ומחודדות בפה. חוקרים מאוניברסיטת קוראשיקי למדע ולאמנויות (Kurashiki University) לקחו את המומיה לסריקת CT במטרה לפענח את התעלומה.
הירושי קינושיטה (Hiroshi Kinoshita) מהאגודה לפולקלור אוקאיאמה (Okayama Folklore Society), שיזמה את הפרויקט, אמר שלמומיה יכולה להיות משמעות דתית. "לבתולות ים יפניות יש מיתוס של חיי נצח", אמר. "אומרים שאם תאכל בשר של בתולת ים, לעולם לא תמות. יש אגדה בחלקים רבים של יפן שאישה אכלה בטעות את בשרה של בתולת ים וחיה במשך 800 שנה. 'אגדת 'יאו-ביקוני' (Yao-Bikuni) זו נשמרת גם ליד המקדש שבו נמצאת המומיה של בתולת הים. "שמעתי שכמה אנשים, המאמינים באגדה, נהגו לאכול קשקשים של מומית בתולת הים."
חוקרים משתמשים בסריקות CT ומקווים לקבל כמה תשובות לגבי המומיה המוזרה. בעידן קוביד-19, גם בתולת ים יכולה להיות מסר מבשר רעות, עולה מהפולקלור. "יש גם אגדה שבתולת ים חזתה מחלה זיהומית", אמר הירושי.
מכתב היסטורי משנת 1903 - ככל הנראה פרי עטו של הבעלים לשעבר - אוחסן לצד המומיה ומספק סיפור על מוצאה. "בתולת ים נתפסה ברשת ללכידת דגים בים מול מחוז קוצ'י", נכתב במכתב. "הדייגים שתפסו אותה לא ידעו שזו בתולת ים, אבל לקחו אותה לאוסקה ומכרו אותה כדג יוצא דופן. אבותיי קנו אותה ושמרו אותה כאוצר משפחתי".
לא ברור איך ומתי הגיעה המומיה למקדש אנג'אין (Enjuin) באסאקוצ'י. אבל הכהן הראשי, קוזן קוידה (Kozen Kuida), אמר שהיא הוצגה בתיבת זכוכית לפני כ-40 שנה וכעת נשמרת בכספת חסינת אש. "סגדנו לה, בתקווה שזה יעזור להקל על מגיפת הקורונה ולו במעט", אמר לעיתון היפני, Asahi Shimbun.
קינושיטה, לעומת זאת, נוקט עמדה פרגמטית יותר על היצור. הוא מאמין שהוא יוצר בשלב מסוים בתקופת אדו - עידן בהיסטוריה היפנית המשתרע מ-1603 עד 1867. "כמובן, אני לא חושב שזו בתולת ים אמיתית", הוא אמר. "אני חושב שזה נעשה עבור יצוא לאירופה בתקופת אדו, או עבור צופים ביפן. אגדת בתולות הים עדיין קיימת באירופה, סין ויפן בכל רחבי העולם. לכן, אני יכול לדמיין שגם אנשים באותה תקופה התעניינו בזה מאוד". הוא המשיך, "אני חושב שזה עשוי מבעלי חיים והיינו רוצים לזהות אותם בעזרת סריקות CT או בדיקות DNA. זה נראה כמו דג עם קשקשים בפלג הגוף התחתון ופרימאט עם ידיים ופנים בפלג הגוף העליון."
יש תקדים להונאה כזו, פי. טי. ברנום, שחייו היוו השראה לשובר הקופות 'האמן הגדול מכולם' (The Greatest Showman) משנת 2017, הציג דגימה דומה במוזיאון האמריקאי שלו בניו יורק לפני שהוא נשרף ב-1865. המומיה הזו, שנוצרה מחזה וראש של קוף שנתפרו על חציו האחורי של דג, נתפסה לכאורה מול חופי פיג'י ונרכשה מאוחר יותר מידי מלחים יפנים.
בפולקלור היפני, קיים יצור בשם נינגיו (Ningyo), המתואר כבעל פה של קוף עם שיניים דמויות לשיני דג וגוף מכוסה בקשקשים זהובים. המדענים הבודקים את המומיה יפרסמו את ממצאיהם בהמשך השנה.
מקורות:
Comments