מבקרים אנושיים במאדים זקוקים למקום מחסה מפני הקרינה, תנודות הטמפרטורה וסופות האבק הפוקדות את כוכב הלכת. אם כוכב הלכת דומה לכדור הארץ או לירח, ייתכן שיש לו צינורות לבה תת קרקעיים גדולים שיכולים לאכלס מחסות. מקטעים ממוטטים של צינורות לבה, הנקראים צוהר (Skylight), יכולים לספק גישה למחסות התת-קרקעיים הללו. האם החור הזה על מאדים מוביל למערה תת קרקעית גדולה יותר? תמונה זו צולמה על ידי מצלמת רזולוציה גבוהה (HiRISE) במקפת לסקר מאדים (MRO) של נאס"א.
רוחב הבור הוא רק מספר מטרים והוא נמצא באזור ארסיה מונס (Arsia Mons) של מאדים. ארסיה מונס הוא אחד משלושת הרי הגעש הרדומים בקבוצת הרי ת'רסיס. אזור ת'רסיס של בליטת ת'רסיס (Tharsis Bulge) הוא מישור געשי עצום שרוחבו אלפי קילומטרים. הוא גבוה בהשוואה לשאר חלקי מאדים ובממוצע כ-10 ק"מ מעל הגובה הממוצע של כוכב הלכת. בעבר האזור היה פעיל מבחינה געשית ומאפיינים כמו הבור הם תוצאה ישירה של פעילות וולקנית קדומה.
מספר בורות באזור ארסיה מונס עשויים להיות צוהר ממוטט או פתחים לתוך צינורות לבה תת קרקעיים. עם זאת, קיימת הרבה אי ודאות. תמונה של אחד מהם מציגה דופן מוארת, שיכולה להצביע על כך שזהו רק בור גלילי. החור בתמונה המוצגת יכול להיות רק בור או פיר ולא כניסה למערה או צינור לבה. כאלה נמצאים על הרי געש בהוואי, שם הם נקראים מכתשי שקיעה. הם לא מתחברים למערות ארוכות או לצינורות לבה. הם תוצאה של קריסה שהתרחשה הרבה יותר עמוק מתחת לאדמה.
בהוואי, עומק מכתשי שקיעה נע בין 6 ל-186 מטרים ורוחבם בין 8 ל-1140 מטרים. עומק בור ארסיה מונס בתמונה הוא רק כ-178 מטר. יש לנו הבנה טובה יותר של בורות לבה וצינורות על הירח מאשר על מאדים. אנו יודעים שחלקם יציבים מבחינה תרמית ב-17 מעלות צלזיוס לערך. יש לנו גם תמונות טובות יותר שלהם, עם הצצות מסקרנות של רצפות מכוסות בולדרים.
מושקעת הרבה חשיבה על איך לחקור את מערות הירח ואת צינורות הלבה האלה, כולל עיצובים קונספטואליים לרובוטים שיכולים לחקור אותם. על הירח, אולי אסטרונאוטים יכולים לתפוס מחסה במבנים מתנפחים בתוך הצינורות האלה, שם הם מוגנים מפני תנודות טמפרטורה, קרינה ומיקרו-מטאוריטים (micrometeorites).
אבל מאדים זו עניין אחר. אין סיבה שצינורות לבה לא יהיו קיימים על מאדים. למעשה, כוח המשיכה של מאדים חלש בהרבה מזה של כדור הארץ, וזה אמור לאפשר צינורות גדולים בהרבה. תמונות של מאדים מציגות רילים (rilles), שהם צינורות ממוטטים. סביר להניח שלא כל הצינורות הללו קרסו ויצרו רילים. בור אחד על הר הגעש של מאדים, פאבוניס מונס (Pavonis Mons), מסקרן במיוחד. יש איזשהו חלל מתחת לבור, אבל קשה לקבוע את אופי הבור. האם זה צינור לבה? אם כן, הוא מגמד את רוב הצינורות בכדור הארץ.
צינורות לבה במאדים הם עדיין בגדר תעלומה. מדענים מצאו שפע של עדויות מורפולוגיות המצביעות על כך שהם קיימים בשפע. אבל במדע, אתם לא יכולים להניח שהם שם, למרות שזה נראה סביר שכן. אין סיבה ברורה למה הם לא יהיו. האם יום אחד הם יוכלו לספק מחסה לאסטרונאוטים? אולי. תחילה אנחנו צריכים משימה רובוטית כדי לחקור אותם.
מקורות:
Comments