top of page
הרשמו לידיעון המקוון שלנו

קבלו עידכונים על מאמרים חדשים והתרחשויות אחרות

תודה על הרשמתך

השתתפו במסע אופן הזמן

Ofan Logo a.png

מסע רב חושי בנבכי הזמן, שבו המרבד העשיר של הציוויליזציות הקדומות מתעורר לחיים ושואב אותנו אל תוכו.  

תמונת הסופר/תגור זיו

מנורת שמן נדירה בת 1,700 שנה עם סמלי בית המקדש נמצאה בירושלים

ארכיאולוגים חשפו מנורת שמן מהתקופה הרומית המאוחרת. המנורה מעוטרת בתיאורים של מנורה, מחתה ולולב ששימשו בטקסים דתיים יהודיים. המנורה נמצאה במסגרת חפירה באתר ליד הר הזיתים בירושלים והיא ממצא ייחודי. סימני פיח על פייתה מעידים על כך שהיא שימשה למאור לפני כ-1,700 שנה, מה שמציע לנו הצצה נדירה לתרבות היהודית ולחיי הדת מהתקופה.

מנורת השמן שהתגלתה / צילום: אמיל אלג'ם, רשות העתיקות

"איכותו האמנותית של הנר, שנמצא בשלמותו, יוצאת דופן ונדירה באיכותה", הסביר מיכאל טשרנין, מנהל החפירות מטעם רשות העתיקות. "המנורה, מחתת הקטורת והלולב הם סמלים הקשורים לזיקת האוכלוסייה היהודית לבית המקדש. ממצא זה מפתיע במיוחד, מפני שמתקופה זו, יש לנו מעט מאד עדויות לקיומו של יישוב יהודי בירושלים ובסביבתה. זאת, לאחר דיכוי מרד בר כוכבא על ידי הקיסר הרומי אדריאנוס בשנת 135 לספירה, היהודים גורשו מהעיר. הנר מהר הזיתים עשוי להיות עדות חומרית, אשר אולי, פותחת צוהר לאפשרות של נוכחות יהודית סביב ירושלים במאות ה-4-3".


בין השנים 132 ו-136 לספירה ניהלו יהודי יהודה, בראשות שמעון בר כוכבא, מרד נגד האימפריה הרומית בתום תקופה של התנגשויות מתגברות בין יהודים ורומאים. כתוצאה ממה שמכונה כיום מרד בר-כוכבא, גירש הקיסר אדריאנוס את היהודים מהעיר ירושלים.

מיכאל טשרנין ובנימין סטורצ'ן מחזיקים את הנר הנדיר / צילום: אמיל אלג'ם, רשות העתיקות

נראה כי המנורה שייכת לסוג "נרות בית נטיף", על שם שרידי בית היצור שזוהה בשנות ה-30 ליד בית שמש. הקדרים מבית נטיף הצטיינו ביצירת עיטורים ומנורות משובחות עם סמלים דתיים יהודיים. נוכחותן של מנורות יהודיות אלה מעידה על כך שעדיין הייתה נוכחות יהודית מסוימת באזור לאחר המרד.


"הבחירה בסמלים על המנורה אינה מקרית", הסביר בנימין סטורצ'ן, ארכיאולוג מחקר של רשות העתיקות. "נרות שמן עם עיטור מנורה הם נדירים ביותר, וכמוהם מוכרים באוצרות המדינה בודדים בלבד, קל וחומר נרות מטיפוס בית נטיף. בחירת הסמלים על הנר אינה מקרית. מדובר בעדות מרתקת לקשר בין חפצי היום-יום לבין עולם האמונה של תושבי ירושלים העתיקה. יתכן שהנר היה שייך ליהודי, אשר רכש את הנר בגלל שייכותו הדתית והזיכרון לבית המקדש".

מנורת בית המקדש על מנורת השמן / צילום: אמיל אלג'ם, רשות העתיקות

נראה שיצרן המנורות הקדיש פרק זמן משמעותי ליצירה ולעיטור החפץ. "הנר הוכן בתבניות דפוס עשויות אבן גיר רכה, כאשר העיטור המופיע עליו, גולף בפנים התבנית באמצעות מקדחים ואזמלים. התבניות היו עשויות שני חלקים - עליון ותחתון. לצורך יצירת הנר, הצמיד הקדר את הטין הרך אל דפנות התבנית ולאחר ששני חלקי הנר התייבשו, הם חוברו יחדיו. לבסוף נצרף הכלי, וניתן היה להשתמש בו. שיטה זו, של ייצור הנרות בתבניות, אפשרה עיצוב מוקפד יותר, וכן הוספת עיטורים, עדינים ומפורטים", הוסיף סטורצ'ן.


"מנורת המקדש הייתה סמל יהודי כבר בתקופת בית שני. עם זאת, לאחר חורבן בית המקדש, דימוי המנורה הפך לאייקון חשוב בזיכרון הקולקטיבי של היהודים בארץ ובתפוצות. לעיתים, הופיע דימוי המנורה על גבי חפצים אישיים כמו נרות שמן, אשר - בהיותם כלי תאורה, אולי עוררו תחושה של הדלקת המנורה בפועל", הוסיפו ברשות העתיקות.


המנורה תוצג לציבור במהלך חג החנוכה, לצד תבניות אבן ששימשו לייצור כלי קרמיקה דומים, בקריה הלאומית לארכיאולוגיה של א"י ע"ש ג'יי וג'יני שוטנשטיין.

מקורות:

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Yorumlar


בקרו בחנות שלנו

הגמל המעופף מביא לכם פריטים יוצאי דופן ומותרות של ימי קדם אל מפתן דלתכם, כמו גם כלים ועזרים למסעות מחקר והרפתקה.

Site banner copy_edited.png
bottom of page