"צבע חדש?" חוקרים טוענים ש"אולו" הוא משהו שלא ראיתם מעולם
- גור זיו
- לפני 4 ימים
- זמן קריאה 3 דקות
"אולו" (Olo) מתואר כ"צבע חדש" שלטענת מדענים הצליחו לאפשר לאנשים לראות - צבע שאינו דומה לשום דבר בחוויית הראייה היומיומית שלנו. הוא מתואר כצבע ירקרק-כחלחל עז במיוחד, שנוצר באמצעות טכניקה חדשה המגרה את הפוטורצפטורים (קולטני האור) שבעין בצורה בלתי שגרתית. "אנו מעניקים לצבע החדש הזה את השם 'אולו'," כותבים מחברי המחקר.

אבל האם באמת ניתן לראות בו "צבע חדש", כפי שטוענים החוקרים באומץ? שלושת המרכיבים של צבע הם גוון (hue), רוויה (saturation), ובהירות (brightness). המחקר מציע ש"אולו" מופיע ברוויה ייחודית וחזקה במיוחד, אך הגוון שלו עדיין נמצא בבירור בטווח הכחול-ירוק. בכל מקרה, את הוויכוח הזה נשאיר למדעני הצבע ולתגובות הגולשים. בלי קשר להגדרה, אלה שראו את אולו טוענים שמדובר בחוויית ראייה שהיא זרה בצורה עדינה.
"נבדקים מדווחים כי 'אולו' במערכת האבטיפוס שלנו מופיע כירוק-כחול ברוויה חסרת תקדים, כאשר הוא נצפה על רקע אפור נייטרלי. הנבדקים מצאו שעליהם להפחית את הרוויה של 'אולו' על ידי הוספת אור לבן, לפני שיכלו להגיע להתאמה עם האור החד-כרומטי הקרוב ביותר - אשר ממוקם בגבול של מרחב הצבעים, עדות חד-משמעית לכך ש'אולו' מצוי מעבר לגבולות הסולם (gamut)," הם הוסיפו.
"שמות צבע שהוצעו עבור אולו כוללים 'טורקיז' (teal), 'ירוק' (green), 'כחול-ירקרק' (blue-greenish) ו'ירוק עם מעט כחול' (green, a little blue). נבדקים מדרגים בעקביות את הרוויה של אולו כ־4 מתוך 4, לעומת דירוג ממוצע של 2.9 עבור צבעים חד-כרומטיים בעלי אותו גוון", נכתב בהמשך.
צבע הוא תפיסה שאנו חווים כאשר אור באורכי גל מסוימים מהקשת האלקטרומגנטית מגרה את המדוכים (תאי החרוט) שברשתית העין שלנו, ושולח אותות למוח. בצידו האחורי של גלגל העין שלנו קיימים שלושה סוגים של פוטורצפטורים מסוג חרוט: חרוטים קצרי גל (S), חרוטים באורך גל בינוני (M), וחרוטים באורך גל ארוך (L), שלכל אחד מהם רגישות ספקטרלית חופפת חלקית. בגלל חפיפה זו, כל אור באורך גל מסוים מגרה לפחות שני סוגי חרוטים בו זמנית, מה שמגביל את טווח הצבעים ורווייתם שאנחנו מסוגלים לתפוס.
במחקר חדש, מדענים מאוניברסיטת קליפורניה בברקלי פיתחו שיטה שמאפשרת לגרות ישירות חרוט בודד על ידי הקרנת אור לייזר ממוקד עליו - טכניקה שהם מכנים בשם Oz. תוך שימוש במערכת זו על חמישה נבדקים אנושיים, הצליחו החוקרים לגרות רק את תאי החרוט מסוג M, דבר שגרם לנבדקים לדווח על חוויה של צבע שתואר כ"כחול-ירקרק ברוויה חסרת תקדים". מעבר לכך, הצליחו החוקרים להשתמש בטכניקה זו על מנת לגרות אלפי חרוטים נפרדים, מה שאיפשר להם ליצור דימויים חזותיים באמצעות השיטה.

טכנולוגיות צבע מסורתיות - כמו מסך המחשב או הסמארטפון שאתם צופים בו כעת - נשענות על שיטה שנקראת מטאמריזם ספקטרלי (spectral metamerism). היא מבוססת על שילוב של אורכי גל שונים של אור כדי ליצור את התחושה של צבע מסוים, על ידי גירוי תאי החרוט שברשתית והטעיית המוח לחשוב שמדובר בצבע הרצוי. האסטרטגיה הזו קיימת לפחות מאז שנת 1861, אז הדהים ג'יימס קלרק מקסוול את הקהל במכון המלכותי על ידי שילוב תמונות באדום, ירוק וכחול ליצירת תצוגה צבעונית מלאה.
שיטת Oz פועלת בצורה אחרת. במקום לשנות את הספקטרום של האור, היא שולטת בפיזור המרחבי של האור על הרשתית - גישה שנקראת מטאמריזם מרחבי (spatial metamerism). הדבר מאפשר יצירה של מגוון צבעים רחב בעזרת אור חד-כרומטי יחיד בלבד, ובכך נמנע הצורך בשימוש בשלושת צבעי הבסיס. בתגובה למחקר החדש, חוקרים מציינים שבעוד שהמחקר מציע חידושים מעשיים מבטיחים, חלק מההיבטים של גירוי חרוט בודד אינם חדשים לגמרי.
"כאשר מגרים רק את חרוט ה-M, הצופים מדווחים כי הם רואים ירוק-כחול ברוויה יוצאת דופן. בדרך כלל, נקודת אור ממוקדת על הרשתית, כמו כוכב, מגרה כמה חרוטים בשל מגבלות אופטיות. כדי לעקוף זאת, משתמשים באופטיקה אדפטיבית - טכניקה שמשתמשים בה גם באסטרונומיה לתצפית בכוכבים. גירוי של חרוט בודד היה ידוע כבר קודם לכן. החידוש במחקר הזה הוא השימוש בטכניקה הזו לגרות חרוטים רבים בנפרד וליצור דימוי", אמר בהצהרה ד"ר מישה קורובייב (Dr Misha Corobyew), מרצה בכיר לאופטומטריה ומדעי הראייה באוניברסיטת אוקלנד, שלא היה שותף למחקר.
מקורות:
קטעים מהמחקר- Novel color via stimulation of individual photoreceptors at population scale מאת Science Advances.
קטעים מ- A "New Color?" Scientists Claim "Olo" Is Like Nothing You've Ever Seen Before מאת IFLScience שנכתב ע"י: Tom Hale.
קטעים מ- New colour seen for the first time by tricking מאת NewScientist שנכתב ע"י:Carissa Wong.
Comments