סוף סוף שנת 2020, החריגה והמוזרה מכל אספקט, מעניקה לנו את השביט הראשון שניתן לראות בעין בלתי מזוינת.
בסוף השבוע האחרון, חובבי אסטרונומיה שמחו כשהשביט ניאוויז (Neowise) צץ לפתע בשמיים. זהו השביט הראשון של 2020 שמספק את הסחורה לאחר ששני קודמים לא הצליחו לעמוד בציפיות.
ניאוויז עבר במסעו, ביום שישי ה-3 ביולי, דרך הנקודה הקרובה ביותר שלו לשמש, מרחק של 0.29 יחידות אסטרונומיות (43.4 מיליון קילומטר), מעט קרוב יותר מהמרחק הממוצע של מרקורי מהכוכב שלנו. (יחידה אסטרונומית אחת או AU היא המרחק הממוצע בין כדור הארץ לשמש.)
השביט התגלה ב-27 במרץ על ידי תצפית האסטרואידים של נאס"א - NEOWISE
(NASA’s Near Earth Asteroid Wide-field Infrared Survey Explorer)
וצפוי שיגיע לעוצמת בהירות 3 או אפילו 2. אולם צופים החלו לראות אותו בעזרת משקפת שדה בשבוע שעבר והוא כבר מאיר בעוצמה של 1.5 על פי מאגר הנתונים של תצפית האסטרואידים. בהירות נראית (Apparent Magnitude) היא סקאלה יחסית המציינת את שטף הקרינה האלקטרומגנטית של כוכבים ושל גרמי שמים אחרים. הבהירות מצוינת על סקאלה יורדת, ככל שהערך גבוה יותר - השטף נמוך יותר, כלומר גרם השמיים יותר "כהה".
"השביט ממשיך להיות מהמם" אמר הצלם האסטרונומיה (Astrophotographer) הוותיק כריס שור (Chris Schur) "יכולתי לראות אותו בעין בלתי מזוינת וגם חלק מזנבו. בצבע צהוב מדהים."
ניאוויז נמצא כעת בקונסטלציה אוריגה (Auriga), שתראה בימים הקרובים לפני עלות השחר, בכיוון צפון-מזרח בחצי הכדור הצפוני. הוא נמוך, קצת מעל האופק, כ-10 מעלות ונמוך יותר באזורים דרומיים יותר.
מכיוון שאור השמש והרוח הסולארית נעים תמיד החוצה מהשמש, זנב השביט תמיד יפנה לכיוון הנגדי לשמש ולא משנה לאיזה כיוון השביט נע במסלולו. המשמעות היא שהזנב יכול להיות לפני השביט ולהוביל אותו כאשר הוא מתרחק מהשמש, אחרי שהקיף אותה והוא ממשיך במסלולו. כך ניאוויז נראה עכשיו בדיוק, הוא נע לכיוון הזנב.
מופעו של השביט יצא להפסקה בסביבות ה-11 ביולי, כשהוא יעלם מתחת לאופק. הוא אמור לחזור לשמי הלילה בסביבות ה-15 או 16 ביולי. וככל שהוא יעלה גבוה יותר, כך הוא יבלוט יותר ויהיה קל יותר לראותו. עד אז השביט יתרחק מאוריגה (Auriga) ויעבור מזרחה לתוך לינקס (Lynx). מספר ימים לאחר מכן הוא יעבור דרך אורסה מז'ור (Ursa Major).
זאת, כמובן, בהנחה שהוא ישאר שלם עד אז. בדומה לשביטים רבים, הגרעין הקפוא שלו יכול להיות שביר ונוטה להתפרק כשהוא מבצע את הקפתו סביב השמש.
גם אם ניאוויז יתפרק, הוא כבר העניק לנו הצגה טובה יותר מהשביטים אטלס (Atlas) וסוואן (Swan) מוקדם יותר השנה, שניהם התפרקו לרסיסים.
עכשיו תוכלו לתפוס את ניאוויז בשמי הבוקר - שימו שעון מעורר לשעה 4 לפנות בוקר, צאו והתבוננו לכיוון צפון מזרח, השביט מופיע כשעה וחצי לפני הזריחה בגובה של כ-5 מעלות מעל האופק. ב-23 ביולי הוא יחלוף במרחק של 103 מיליון קילומטרים מאיתנו, הנקודה הקרובה ביותר לכדור הארץ.
Comments